Кредити потребни већини, али ће их добити само најбољи

Сасвим је извесно да ће мала и средња предузећа закуцати на врата банака јер су финансијски исцрпљена. Проблем је што су банке пооштриле критеријуме за одобравање кредита услед кризе, те они који имају значајан пад промета, а већина су такви, не треба ни да рачунају на позајмицу

Привредници су до краја септембра ове године повукли 1,2 милијарде евра кредита кроз гарантне шеме државе, подаци су Удружења банака Србије. Још у извештају Народне банке Србије из првог квартала ове године наводи се да ће привреда, нарочито мала и средња, појачати тражњу за кредитима, а то потврђују и наши саговорници за Економетар. Истовремено је прогнозирано да ће банке сасвим извесно пооштрити кредитне стандарде привреди због повећане неизвесности и ризика. Посебно се истиче да ће услови бити пооштрени за мала и средња предузећа и то у погледу камата, провизија и накнада, као и максималног износа кредита, захтева колатерала и рочности.

Саговорници Економетра потврђују да ће им за наредну годину бити потребне позајмице, нарочито онима које је ова година финансијски исцрпела. Упитно је да ли ће кредите уопште моћи да добију јер они који су имали значајнији пад промета или послују у ризичним делатностима, а таквих је много, налазе се на „црној листи“ банака.

Пооштрени критеријуми

– Банке су у првом тромесечју 2020., укупно посматрано, ублажиле стандарде по којима су одобравале кредите привреди. Међутим, посматрано по величини правних лица, стандарди су ублажени за велика предузећа, док је због смањене привредне активности у другој половини марта, уследило пооштравање кредитних стандарда за мала и средња предузећа – каже Тамара Дунђеровић, руководилац Центра за програме подршке привреде и микро, малим и средњим привредним друштвима у ПКС.

Мораторијум на кредите, одложено плаћање пореза и доприноса, само су ставили „пожар под контролу“. Посебно имајући у виду да они који су узели државну помоћ, а већина јесте, не смеју да даље оптимизују трошкове кроз отпуштање радника до краја године. То би додатно могло да исцрпи предузећа, али и погорша њихову кредитну слику.

“Привредна активност и тражња су опали, па ће и приходи компанија значајно опасти. Очекујемо да ћемо ове године имати пад од 20 до 30 одсто у односу на прошлу годину.

Извор: Pixabay

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПОБЕДНИЦИ ГEНEРATOР GAMECHANGER КОНКУРСА: Your Pet World и Зaнaтeриa најбољи дигитални пројекти
  • КРАЉЕВИНА НОРВЕШКА ПОДРЖАВА ЗАПОШЉАВАЊЕ МЛАДИХ У СРБИЈИ: За седам пројеката 510 милиона евра
  • ШТА ПОКАЗУЈЕ СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО ИСТРАЖИВАЊЕ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ – ЕУРОБАРОМЕТАР: Опоравак од короне грађани Србије и ЕУ очекују тек за три године
  • ЧЛАНИЦЕ КОМОРСКОГ ИНВЕСТИЦИОНОГ ФОРУМА ПОЗВАЛЕ ВЛАДЕ РЕГИОНА: Успоставите “зелене линије” за брже кретање радника
  • Следећи број Економетра излази 8. децембра 2020.
Podelite ovaj tekst: