САВРЕМЕНО ПЧЕЛАРСТВО И ПРОИЗВОДЊА МЕДА У НОВОЈ ПАЗОВИ: У предузетништву је добро бити штребер

Млади брачни пар Јелена и Мирослав Мутић већ шест година граде успешну занатску причу под именом „Злато у тегли“ у којој су главне улоге, како истичу, препустили – пчелама. Њихов је задатак само да ослушкују, поштују, чувају природу и следе свој пословни инстинкт

Јелена и Мирослав Мутић

До 2014. године, у породицама Јелене (28) и Мирослава Мутића (35) из Нове Пазове нико од чланова није имао пчеларски стаж. У тренутку када су двоје младих и вредних одлучили да хоби развију у посао, имали су 22 и 29 година. Мирослав је по образовању фармацеут и до тада је радио у приватним компанијама. Јелена се као економиста укључила када је било најпотребније – на почетку продаје и изградње визуелног идентитета бренда „Злато у тегли“. У међувремену, малом тиму, поносни су, придружила се рођењем кћеркица Лена.

Иако пчеларство и производи од меда на нашем тржишту имају дугу традицију, Мутићи су од почетка знали да желе нешто ново, квалитетно и другачије.

– Мед с додатком је била наша визија и начин да се диференцирамо на тржишту и међу пчеларима. Хтели смо да понудимо нешто до тада невиђено, али у складу са нашим карактером: конкретно, оштро, одлучно и природно, објашњава Јелена, главни креатор необичних медних укуса попут црног, ружичастог меда са малином и додаје:

– Великих тајни у прављењу ових укуса није било, пробе нису дуго трајале. База је мед, а сировине које додајемо су воће, какао, семенке, зачини, тачније – шафран.

Најпре би сами тестирали укус, затим давали на „пробу“ породицама и пријатељима. Ако би се њима допало имали су готов производ.

– Желели смо да све буде природно, без додатака стабилизатора, адитива. Највише времена требало је за припрему базе која чини основу „Злата у тегли“. Тајну кремасте структуре ситних кристала која чини њихов мед аутентичним не откривају.

Сада имају пчелињак са више од 200 производних друштава. Рад у канцеларији „под небом“ почињу у марту. У априлу долазе на ред прве селидбе пчела. Возе их од Фрушке горе до Источне Србије. Мирослав признаје да више воли рад са пчелама, док је у погону на обради меда потребно више времена и снаге.

Фото: Дејан Тодоровић/Vision team

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПОБЕДНИЦИ ГEНEРATOР GAMECHANGER КОНКУРСА: Your Pet World и Зaнaтeриa најбољи дигитални пројекти
  • КРАЉЕВИНА НОРВЕШКА ПОДРЖАВА ЗАПОШЉАВАЊЕ МЛАДИХ У СРБИЈИ: За седам пројеката 510 милиона евра
  • ШТА ПОКАЗУЈЕ СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО ИСТРАЖИВАЊЕ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ – ЕУРОБАРОМЕТАР: Опоравак од короне грађани Србије и ЕУ очекују тек за три године
  • ЧЛАНИЦЕ КОМОРСКОГ ИНВЕСТИЦИОНОГ ФОРУМА ПОЗВАЛЕ ВЛАДЕ РЕГИОНА: Успоставите “зелене линије” за брже кретање радника
  • Следећи број Економетра излази 8. децембра 2020.
Podelite ovaj tekst: