EUROMONEY U BEČU: Prvo strukturne reforme, pa potrošnja

Glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj, Erik Berglof poručuje da je jedini put za podsticanje bržeg privrednog rasta u regionu jugoistočne Evrope – sprovođenje strukturnih reformi, a ne donošenje mera za povećanje potrošnje

euromoney-u-becuPred nama je oporavak – rečenica je koja se najčešće čula na ovogodišnjoj konferenciji Juromani (Euromoney), održanoj 14. i 15. januara u Beču. Zapravo, i ovogodišnja poruka se naslanja na prošlogodišnju koja je bila slična: dobar rezultat se ne može napraviti bez strukturnih reformi i smanjenja fiskalnog deficita. Kad je reč o regionu centralne i istočne Evrope privredna situacija nešto je optimističnija nego prethodnih godina, ali stope rasta su prilično heterogene. U nekim zemljama privreda se još nije vratila na nivo pre krize.

Tradicionalno, sa oko 1.200 učesnika iz cele Evrope, Juromani konferencija je još jednom okupila elitu regiona. Ministri finansija iz zemalja centralne i istočne Evrope, direktori međunarodnih finansijskih institucija, guverneri centralnih banaka u regionu, vodeći poslovni ljudi, investitori i stručnjaci međunarodnih finansijskih institucija govorili su o najvažnijim temama iz oblasti poslovanja i finansija.

– Generalno gledano, danas smo mnogo optimističniji nego pre godinu dana u oceni stanja privrede u Evropi, a takođe i u regionu centralne i istočne Evrope – rekao je Evald Novotni (Ewald Nowotny), guverner austrijske centralne banke, i saopštio da se ove godine očekuje prosečan rast BDP-a u Evropskoj uniji od jedan odsto, uz značajne razlike među članicama.

– U 2014. godini očekuje se dalji pad privrede u Sloveniji, Grčkoj i na Kipru, ali i znatniji rast u zemljama poput Austrije i Nemačke, istakao je Novotni na panelu „Evropa – oporavak i rast”, kojim je otvorena Juromani konferencija.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DELTA USPEŠNO POSLOVALA U 2013. GODINI: Novi rast u 2014.
  • JUBILEJ TERMOELEKTRANE MORAVA U SVILAJNCU: Proizvodnja prema planu i bez gubitaka
  • SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE REDOVNIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2013. GODINU U APR: Pretraga prijema pomoću matičnog broja
  • SVEČANO OTVOREN HOTEL CROWNE PLAZA® BEOGRAD: Jedan od najboljih brendova poslovnih hotela
  • COTRUGLI – VODEĆA POSLOVNA ŠKOLA U REGIONU NAGRAĐUJE: Osvojite jednu od 12 stipendija za MBA programe
  • DODELJENE GODIŠNJE NAGRADE SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: Uspešni u biznisu u 2013. godini
  • PROGLAŠENI DOBITNICI NAGRADE VIRTUS ZA 2013.: Najbolji u korporativnoj filantropiji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2014.
Podelite ovaj tekst: