KAKO DA OCENITE UPRAVLJAČKE SPOSOBNOSTI KOMPANIJE: Upravljanje strategijom je upravljanje promenama

Strategija se formuliše na vrhu ali se izvršava odozdo. Ona mora biti u stanju da mobiliše sve resurse i obezbedi jasne ciljeve kako bi se osiguralo njeno uspešno izvršenje

Piše: Aleksandar Milovanović

Piše: Aleksandar Milovanović

U današnjem svetu gde je sposobnost za promenu ključni motor uspeha, prelazak sa strategije na sposobnost za njeno izvršenje zahteva nadahnuto rukovodstvo, aktivno planiranje, visoku toleranciju na stres i neizvesnost kao i spremnost za ponovno učenje. Upravljanje strategijom je u suštini upravljanje promenama. Strategija se formuliše na vrhu ali se izvršava odozdo. Ona mora biti u stanju da mobiliše sve resurse i obezbedi jasne ciljeve kako bi se osiguralo njeno uspešno izvršenje. Strategija postaje spremna za svoje izvršenje jedino onda kada je utkana u procese upravljanja kompanijom kao i u sve zaposlene. Jedini način da se ovo postigne, odnosno da se kompanija dovede na nivo da može uspešno da izvrši svoju strategiju, jeste da se njena upravljačka sposobnost postavi i razvije na pretpostavkama najbolje svetske prakse.

Bez obzira na to kakve i koliko sposobnosti jedna organizacija poseduje, ako nema dobrog upravljanja poslovanjem neće biti ni dobrih rezultata. Zato se najčešće preporučuje kompanijama koje nezadovoljavajuće posluju da prvo provere stanje svog upravljačkog mehanizma pa tek onda da traže “rupe” u marketingu, finansijama i ostalom. Ovo se posebno odnosi na firme u restrukturiranju jer samo restrukturiranje dugova ne otklanja slabosti organizacije koje su dovele do problematične situacije, pa će se ista na sličnom naći u bliskoj budućnosti.

Zvuči razumljivo ali, kada shvatite da nešto ili mnogo toga u izvršenju strategije škripi u vašoj kompaniji što, ako nigde drugde, vidite na svom bankovnom računu, shvatite da su vam preko potrebne baš nefinansijske informacije da biste doneli odluku o sledećem potezu. Iako naizgled znate šta ne valja u firmi, ipak vas brine kompleksnost situacije – mnogostruke i isprepletane funkcije različitih timova, da ne govorimo o upravljačkim poslovnim procesima ili uticaju mušterija i konkurencije. Imate osećaj da je sama strategija dobra, ali način na koji vi i vaš rukovodeći tim to pokušava da sprovede, ne donosi rezultat.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DELTA USPEŠNO POSLOVALA U 2013. GODINI: Novi rast u 2014.
  • JUBILEJ TERMOELEKTRANE MORAVA U SVILAJNCU: Proizvodnja prema planu i bez gubitaka
  • SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE REDOVNIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2013. GODINU U APR: Pretraga prijema pomoću matičnog broja
  • SVEČANO OTVOREN HOTEL CROWNE PLAZA® BEOGRAD: Jedan od najboljih brendova poslovnih hotela
  • COTRUGLI – VODEĆA POSLOVNA ŠKOLA U REGIONU NAGRAĐUJE: Osvojite jednu od 12 stipendija za MBA programe
  • DODELJENE GODIŠNJE NAGRADE SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: Uspešni u biznisu u 2013. godini
  • PROGLAŠENI DOBITNICI NAGRADE VIRTUS ZA 2013.: Najbolji u korporativnoj filantropiji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2014.
Podelite ovaj tekst: