TONI O’BRAJAN, BRITISH COUNCIL: Muči li vas poslovni engleski?

Za pozicioniranje srpskih firmi na regionalnom, evropskom i svetskom tržištu neophodno je unaprediti i ujednačiti nivo znanja engleskog jezika kod svih zaposlenih, kako bi srpska privreda generalno postala konkurentnija

Toni O’Brajan

Toni O’Brajan

Ponovnim otvaranjem srpskog tržišta prema svetu pre nešto više od jedne decenije, pitanje nivoa znanja engleskog jezika u srpskim kompanijama postalo je veoma važno. Na koji način firme koje posluju u Srbiji mogu da unaprede nivo znanja engleskog kod zaposlenih, razgovarali smo sa Tonijem O’Brajanom, direktorom British Council-a za zapadni Balkan.

• Engleski jezik postao je deo elementarne pismenosti u savremenom poslovnom svetu. Koliko ozbiljno, prema Vašem mišljenju, kompanije pristupaju unapređenju nivoa znanja engleskog kod zaposlenih?

– Istraživanje koje smo nedavno sproveli u 18 evropskih zemalja pokazalo je da samo 27 odsto kompanija ima organizovanu obuku zaposlenih u oblasti engleskog jezika. Tokom istraživanja smo ustanovili da su kompanije koje se aktivno bave unapređivanjem engleskog jezika kod zaposlenih daleko uspešnije kada je reč o izvozu (i do 45 odsto rasta), kao i u osvajanju novih tržišta. Visok nivo znanja engleskog kod zaposlenih omogućava kompanijama bolju, precizniju i efikasniju komunikaciju sa partnerima iz drugih zemalja, ali sve više i unutar samih organizacija koje zapošljavaju ljude sa različitih govornih područja.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DELTA USPEŠNO POSLOVALA U 2013. GODINI: Novi rast u 2014.
  • JUBILEJ TERMOELEKTRANE MORAVA U SVILAJNCU: Proizvodnja prema planu i bez gubitaka
  • SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE REDOVNIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2013. GODINU U APR: Pretraga prijema pomoću matičnog broja
  • SVEČANO OTVOREN HOTEL CROWNE PLAZA® BEOGRAD: Jedan od najboljih brendova poslovnih hotela
  • COTRUGLI – VODEĆA POSLOVNA ŠKOLA U REGIONU NAGRAĐUJE: Osvojite jednu od 12 stipendija za MBA programe
  • DODELJENE GODIŠNJE NAGRADE SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: Uspešni u biznisu u 2013. godini
  • PROGLAŠENI DOBITNICI NAGRADE VIRTUS ZA 2013.: Najbolji u korporativnoj filantropiji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2014.
Podelite ovaj tekst: