IMA LI ŠANSE DA SE ODRŽI RAST SRPSKOG IZVOZA: Male nade u velike brojke

Ako je prošlog decembra zvanična statistika evidentirala rast izvoza od 25,8 odsto, može li to da bude najava „lepše prošlosti“? Naročito ako je pokrivenost uvoza izvozom sada dostigla 70 odsto. Po svemu sudeći – vrlo teško. Jer, pažljivi hroničari novijih ekonomskih dešavanja pamte kako je i 2006. godine izvoz porastao za čak 41,4 odsto, ali ni tako fascinantna brojka nije bila dovoljna da nam se dogodi kopernikanski obrt

male-nade-u-velike-brojkeOko kamere prelazi preko maloprodajnih rafova u trgovini i beleži poslagane tegle s ajvarom, kiselim krastavčićima, turšijom… Sve do jedne proizvedene u Srbiji. Smenjuju se kadrovi sa policama na kojoj su domaća pasta za zube, sapun, šampon u dugačkim plastičnim bocama, prašak za veš u kartonskim kutijama. Zatim slatkiši napravljeni u ovdašnjim fabrikama od domaćih sirovina.

Ova slika nije nikakva vizija iz budućnosti u kojoj se konačno ostvario model postkriznog oporavka Srbije zasnovan na rastu proizvodnje i izvoza, već reklama za „Pekabetu“ s kraja decembra 1992. godine. Mnogo je simbolike u tridesetak sekundi propagandnog programa koje se završavaju sloganom „Srećan Božić, komšija“. Osim što zloglasno podseća na činjenicu da su se božićne želje iz reklame izjalovile u svom najgorem obliku, ona je neka vrsta podsećanja kako je Srbija imala svoju proizvodnju i kako se za dve decenije srpska ekonomija okrenula naglavačke i postala pretežno uvozno orijentisana privreda.

Ako je prošlog decembra zvanična statistika evidentirala rast izvoza od 25,8 odsto, može li to da bude najava „lepše prošlosti“? Naročito ako je pokrivenost uvoza izvozom sada dostigla 70 odsto. Po svemu sudeći – vrlo teško. Jer, pažljivi hroničari novijih ekonomskih dešavanja pamte kako je i 2006. godine izvoz porastao za čak 41,4 odsto, ali ni tako fascinantna brojka nije bila dovoljna da nam se dogodi kopernikanski obrt. Po stopi većoj od 20 odsto, kako pokazuje zvanična statistika, izvoz je rastao i 2005, zatim 2007. i 2010. godine.

Naši sagovornici saglasni su u oceni da je prošlogodišnji rast posledica nekoliko faktora: Fijat je pokrenuo proizvodnju, NIS posle modernizacije pogona povećao izvoz, a poljoprivredna godina bila je rodna. Uz sve to, baza iz 2012. godine bila je niska. Ako su, međutim, ovi izvori rasta sada iscrpljeni, šta će ove godine pogurati izvoz i da li je moguće zadržati lanjski rezultat po kome je preko granice izvezeno robe u vrednosti od oko 11 milijardi evra?

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DELTA USPEŠNO POSLOVALA U 2013. GODINI: Novi rast u 2014.
  • JUBILEJ TERMOELEKTRANE MORAVA U SVILAJNCU: Proizvodnja prema planu i bez gubitaka
  • SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE REDOVNIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2013. GODINU U APR: Pretraga prijema pomoću matičnog broja
  • SVEČANO OTVOREN HOTEL CROWNE PLAZA® BEOGRAD: Jedan od najboljih brendova poslovnih hotela
  • COTRUGLI – VODEĆA POSLOVNA ŠKOLA U REGIONU NAGRAĐUJE: Osvojite jednu od 12 stipendija za MBA programe
  • DODELJENE GODIŠNJE NAGRADE SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: Uspešni u biznisu u 2013. godini
  • PROGLAŠENI DOBITNICI NAGRADE VIRTUS ZA 2013.: Najbolji u korporativnoj filantropiji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2014.
Podelite ovaj tekst: