„NAJBOLJA TEHNOLOŠKA INOVACIJA“: Želimo da Srbija inovativno proključa

Sve što je do sada uloženo od strane ministarstva u organizaciju i nagradni fond projekta daleko je manje od onoga što država izdvaja za otvaranje jednog radnog mesta za strane investitore. Mi smo na ovaj način pokazali da možemo i sopstvenim sredstvima mnogo toga da uradimo, samo je potrebno da se organizujemo, motivišemo i postavimo jasna pravila igre – ističe profesor dr Dragan Povrenović

Dragan Povrenović

Dragan Povrenović

Projekat „Najbolja tehnološka inovacija“ nastao je tako što se u isto vreme, pre deset godina, na dva mesta rađala ista ideja. U Novom Sadu je još krajem devedesetih, u saradnji sa nemačkom organizacijom GTZ (sada GIZ), realizovan projekat razvoja preduzetništva. Tada je, za studente Novosadskog univerziteta, a pre svega Fakulteta tehničkih nauka, 2003. Godine organizovano malo pilot takmičenje pod nazivom „Najbolja biznis ideja“.

– Istovremeno sam ja, sticajem okolnosti, bio na poziciji državnog sekretara u Ministarstvu nauke i zaštite životne sredine, u periodu od 2004. do 2007. godine. Bio sam zadužen i za pronalazače koji su bili potpuno razjedinjeni i bez ikakvog zajedničkog nastupa ili organizovanja na nivou Srbije. Tada sam došao na ideju da napravimo zajedničku akciju, kojom bi oni predstavili svoje izume. U septembru 2004. godine sam u Novom Sadu upoznao profesora Vojina Šenka i u razgovoru smo se složili da pokušamo novosadski model da primenimo na nivou cele Srbije. Tako je nastala „Najbolja tehnološka inovacija“ – objašnjava u razgovoru za Magazin Biznis jedan od osnivača i organizatora ovog takmičenja, prof. dr Dragan Povrenović sa beogradskog Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Formiran je čitav tim ljudi okupljenih u Ministarstvu nauke i zaštite životne sredine, Privrednoj komori Srbije i na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka, koji je nosio priču u tehničkom, odnosno organizacionom smislu. Sa Radio-televizijom Srbije (RTS) dogovoreno je medijsko pokroviteljstvo, pa se tako svake godine finale održava u direktnom TV prenosu na Drugom programu RTS-a.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • DELTA USPEŠNO POSLOVALA U 2013. GODINI: Novi rast u 2014.
  • JUBILEJ TERMOELEKTRANE MORAVA U SVILAJNCU: Proizvodnja prema planu i bez gubitaka
  • SASTAVLJANJE I DOSTAVLJANJE REDOVNIH FINANSIJSKIH IZVEŠTAJA ZA 2013. GODINU U APR: Pretraga prijema pomoću matičnog broja
  • SVEČANO OTVOREN HOTEL CROWNE PLAZA® BEOGRAD: Jedan od najboljih brendova poslovnih hotela
  • COTRUGLI – VODEĆA POSLOVNA ŠKOLA U REGIONU NAGRAĐUJE: Osvojite jednu od 12 stipendija za MBA programe
  • DODELJENE GODIŠNJE NAGRADE SRPSKE ASOCIJACIJE MENADŽERA: Uspešni u biznisu u 2013. godini
  • PROGLAŠENI DOBITNICI NAGRADE VIRTUS ZA 2013.: Najbolji u korporativnoj filantropiji
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2014.
Podelite ovaj tekst: