За мађарско-српски погранични регион 76,6 милиона евра

Нови програм – Интерег-ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска Србија финансира и подржава пројекте сарадње непрофитних организација које се налазе у Програмској области, која укључује жупаније Чонград и Бач-Кишкун у Мађарској, као и Западну Бачку, Северну Бачку, Северни Банат, Јужну Бачку, Средњи Банат, Јужни Банат и Срем у Србији

madjarsko-srpski-pogranicni-regionЕвропска унија финансира нови програм прекограничне сарадње између Мађарске и Србије са више од 76,6 милиона евра, кроз ИПА фонд (Инструмент за претприступну помоћ) и са партнерима на националном нивоу, пружајући на тај начин прилику непрофитним организацијама из ове две државе да у пограничном региону спроведу заједничке пројекте. То се, пре свега, односи на побољшавање инфраструктуре, економске сарадње и туристичке понуде, као и неговање заједничког културног наслеђа и подршку одрживом развоју.

Овај нови програм – Интерег (Interreg)ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска Србија званично је отворен на конференцији за медије која је одржана 7. октобра у Новом Саду. Лансирањем новог програма је такође обележено затварање претходног ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска Србија, захваљујући којем су од 2008. године до данас омогућена спровођења 204 пројекта сарадње између непрофитних организација са обе стране границе, са укупно 50,1 милион евра из ИПА фонда. Пројекти су покривали три приоритетне области програма: инфраструктуру и животну средину, економију, образовање и културу и техничку помоћ.

Како је саопштио Петер Рац, шеф Заједничког секретаријата Програма, сумирајући резултате претходног ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска Србија, поред повећања обима сарадње између организација са обе стране границе, пројекти који су спроведени у оквиру претходног програма помогли су да се унапреди свеукупни квалитет живота у пограничном региону – изграђена су 34 километра бициклистичких стаза; спроведено је 11 акција у области заштите од поплава; организовано је 66 догађаја са циљем унапређења економске сарадње; развијена су 44 производа у области заједничке културе и туризма; 335.604 особе су на неки начин биле укључене у пројекте; 181.690 особа је посетило културне и историјске атракције које се налазе на тематским рутама које су подржане кроз Програм; 13.858 особа је обучено у оквиру заједничких образовних активности у разним областима; 494 научна истраживача су укључена у истраживачко-развојне пројектне активности, као и многе друге иницијативе.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЕНРИКО ВЕРДОША: Како се заштитити од раста каматних стопа
  • Позив предузетницима да више користе лизинг
  • СЛОБОДАН ВЕЉКОВИЋ: Чинимо све да се повећа број осигураних предузетника
  • Јачају традиционалне везе двеју привреда
  • Најбоља решења у области дрвне индустрије
  • Бесплатни савети за управљање фирмом
  • Све више грађана заинтересовано за животно осигурање
  • Следећи број Економетра излази 6. децембра 2016.
Podelite ovaj tekst: