MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O RADIODIFUZIJI, IBC 2012, AMSTERDAM: Televizija budućnosti

Satelitska televizija je u Evropi preuzela vođstvo u trci sa zemaljskom i kablovskom konkurencijom. Broj korisnika “satelita” u svetu prošle godine premašio je broj onih koji TV signal još uvek primaju pomoću „obične“ antene – 83,6 miliona domaćinstava prema 79,4 miliona

SES Astra je vodeći satelitski operator koji trenutno preko svoje flote satelita emituje 5.100 TV kanala, od čega je 1.300 sa HD signalom, a to je skoro trećina svih kanala u ovom formatu. Na ovaj način stižemo u 258 miliona domova širom sveta – saopštio je u okviru svoje prezentacije na IBC konferenciji u Amsterdamu Ferdinand Kajser, komercijalni direktor satelitskog operatora SES Astra.

Najveći broj TV kanala ovaj operator distribuira u Evropi – 1.963, ali su HD formati najrasprostranjeniji u Severnoj Americi, gde je Astrinih čak 926. Više od 4.700 HD kanala širom sveta emituje se preko satelita, a 28 odsto njih nalaze se na SES-ovim uređajima. Zajedno sa SES Astrom rastu i nacionalne telekomunikacione kompanije, pa je takozvana “hibridna televizija” najavljena kao kombinacija najboljeg što stiže sa obe strane ovog partnerstva. Očekuju se i novi formati televizije budućnosti, kao i mogućnost gledanja satelitske televizije na iPad-u.

Šest minuta duže pred TV ekranom

U Evropi čak 57 odsto domaćinstava prima TV signal preko operatora SES Astra. Tu se ubraja oko 73 odsto domaćinstava koji imaju DTH (Direct-to-Home, “pravo do kuće”) satelitski signal preko ovog operatora i 80 odsto onih sa HD satelitom. Rast tržišta zabeležen je i u Severnoj i Latinskoj Americi, azijskopacifičkom regionu, i na Bliskom istoku.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: