GORAN PITIĆ: Ekonomija ne može da se razvija bez modernog društva

Verujem da je ovo jedna stagnantna godina sa blagim predznakom pozitivnog rasta BDP-a. Nećemo imati neke ozbiljne reformske poteze u prvoj polovini godine, ali se nadam da će nam poslednji kvartal doneti odlučnost i kompenzaciju za to izgubljeno vreme. Uostalom, mi imamo i uslove koje moramo da ispunimo zbog aranžmana sa MMF-om. Ali, voleo bih da možemo da okrenemo novu stranicu i da stavimo fokus na neke nove potencijale koji su važni za budućnost Srbije

Goran Pitić

Goran Pitić

Jeste ovo izborna godina, ali očekujem da će sve vezano za izbore kratko trajati. Mislim da sistem funkcioniše tako da neće biti poremećen osnovni kurs kojim se krećemo i da izbori neće ugroziti reforme. Očekujem potvrdu aranžmana sa MMF-om, fiskalni deficit mora da se drži na niskom nivou a reforme javne uprave treba da se nastave i u izbornoj godini. Jedino se u javnim preduzećima neće ništa desiti u prvih šest meseci. Tu ne treba očekivati promene, kao ni smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi. Izgubiće se malo vremena, ali to su teme koje će morati da se nastave i da se ubrzaju, jer neke odluke moraju da se donesu u bliskoj budućnosti. Zato je onome ko bude dobio vlast idealno da u prvim nedeljama preseče te stvari.

Ovako je Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke, odgovorio na pitanje o reformskim izazovima za Vladu Srbije u izbornoj 2016. godini. Nekadašnji ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom (od oktobra 2000. do marta 2004. godine), u prošlih 11 godina nije ulazio u političke vode, već je stekao visoku reputaciju radom u oblasti visokog obrazovanja i bankarstva: redovni je profesor i predsednik Saveta Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA), gde predaje makroekonomiju i makroekonomsku analizu, potpredsednik je Upravnog odbora Saveta stranih investitora, član predsedništva Saveza ekonomista Srbije, Udruženja korporativnih direktora, član Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije – neke su od funkcija koje obavlja. U razgovoru za Magazin Biznis Pitić govori o reformskim potezima Vlade u prošle dve godine, kao i o učincima srpske tranzicije u prošlih 15 godina i ističe da još nije rešen jedan od najvećih problema: srpski biznis ne vidi srpsku državu kao svog partnera.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • LI MANČANG, AMBASADOR NR KINE U BEOGRADU: Megaprojekat koji menja svet
  • BOJAN POPOVIĆ, DIREKTOR KOMPANIJE MINECO LTD: U rudarstvu nema brze zarade
  • VALERIJ OVSJANIKOV, PREDSEDNIK IZVRŠNOG ODBORA SBERBANK SRBIJA: Klijenti su nas prepoznali kao banku partnera
  • BILJANA TRIFUNOVIĆ, VLASNICA KOMPANIJE IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY: Moramo da se naviknemo na promene
  • ZAŠTO REORGANIZACIJA RADNOG PROCESA ZAVISI OD VOLJE POJEDINACA: Svako je sam odgovoran za svoj rad
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: GORDANA PANAJOTOVIĆ: Kako se gradi lojalnost zaposlenih
  • MENADŽERSKI VODIČ: Pohvale tračarenju
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2016.
Podelite ovaj tekst: