ISKOSA GLEDANO: Prilika u neprilici

 

Ako je suditi po ljutitom tonu budućeg srbijanskog premijera Ivice Dačića, vreme kad su banke po Srbiji radile šta im je volja – isteklo je.

Piše: Ruža Ćirković

A Srbija bi mogla da bude prva zemlja Evrope, doduše van Evropske unije, koja je poslušala vapaj do neba dela najumnijih ekonomskih glava Evrope: „Pustite ih da propadnu!“ Pri čemu se ne misli ni na Grčku, ni na Portugaliju, ni na Španiju, ni na Italiju nego na nemačke, francuske i švajcarske banke i naročito na njihove američke i britanske garante. Srbija ne samo što bi bila prva zemlja u Evropi koja je ovaj vapaj ne samo čula, nego i prva koja je pokušala da ga sprovede.

E, sad kao prvo. Koliko su Dačićeve pretnje samo marketinški pucnji iz prazne puške, a koliko prava i preteća municija, lakše bi nam bilo da procenimo i ocenimo kad ne bismo znali da će finansije ubuduće biti u rukama Mlađana Dinkića i kad bismo znali kolika je bila uloga politike, političara i političkih stranaka u propasti Agrobanke. Ovako, i ono što znamo i ono što ne znamo, čini nas ako ne skeptičnim, a ono obazrivim.

Drugo, teško je i za pretpostaviti da političar sa tolikim iskustvom i ministar unutrašnjih poslova ne zna koliko je jak bankarski lobi: počev od političara preko samih banaka do medija. Pošto zna, zna i šta ga sa te strane čeka.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: