SVE SUROVIJA KONKURENCIJA: Rat mobilnih

Nova serija loših vesti iz Nokije, Majkrosoft sprema sopstvene aparate, Samsung gazi nezaustavljivo, RIM na nizbrdici, dok Epl ostaje najprofitabilniji…

Dok na tržište stalno pristižu nove elektronske igračke koje su sve svestranije – mobilni telefoni danas mogu sve što su donedavno postizali samo moćni stoni računari – iza scene se vodi surovi rat njihovih proizvođača, u kojem pridošlice ruše nekadašnje lidere, tehnološka trka postaje sve brža, a kolo poslovne sreće stalno se preokreće.

Glavna priča je, međutim, nevesela i tiče se Nokije, dojučerašnjeg tehnološkog barjaktara Evrope, kompanije koja je danas samo bleda senka onoga što je bila do pre samo nekoliko godina.

Krajem juna Nokija je zatvorila poslednju veliku fabriku mobilnih telefona u Evropi, onu u gradu Salo na zapadu Finske. Bez posla je ostalo 850 ljudi, povrh 1.000 otpuštenih ranije, dok će do kraja iduće godine broj zaposlenih biti smanjen za ukupno 10.000.

U Salu (55.000 stanovnika) proizvedeni su prvi “nokija” telefoni i kompanija je dugo bila najveći poslodavac u regionu. Koliki je udar zatvaranje pomenute fabrike, vidi se po objavi da će gradska kasa ostati bez 90 odsto svojih poreskih prihoda.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: