ĆOŠKARENJE: Ko uči znaće, ko krade imaće

 

Ne znam šta je sada i ovde važnije, šta je uočljivije i prisutnije u javnom životu. Da li ona parafraza Marka Miljanova koja glasi „sve za vlast, vlast nizašta“ ili moderna sentenca koju je smislila i potvrdila praksa da „ko uči znaće, ko krade imaće“.

Piše: Zoran Luković

Najbolji opšti primeri u oba slučaja su, ko drugi, do naši političari. Kao u onoj narodnoj da „ne pada sneg da pokrije breg“… tragovi su ostali i vide se.

Ekonomsku cenu svih promašaja koje su nam priredile razne ideologije i različite vlasti, one koja se u ortodoksnom komunizmu samopostavljala po inerciji moći ili ove izabrane i aktuelne koja nikako da se formira, dakle takvu cenu olakog trošenja vremena niko neće tačno moći da izračuna. Primedba struke da državu dan bez vlade košta 50 miliona evra, samo je manji deo našeg ukupnog gubitka i minusa. Cena dugogodišnjeg lošeg života koji su nam političari napravili uništavajući normalnost svakodnevice kao skakavci zeleno lišće, ne može nikako da stane u cifru ili definiciju. Račun postaje samo sve veći i neprijatniji. A trebalo bi da da je obratno, zato politika i njeni delatnici i postoje. Kako drugačije objasniti da su sva zaklinjanja ko sa kim neće, u sudaru sa iskušenjem vladanja, samo prazna priča i obmana. Možda će stranka koja je pojedinačno dobila najviše glasova biti baštinik dobrih, možda loših poteza, pokazaće vreme. Ali šta sa onima koji su sa gnušanjem samo pre dva meseca odbacivali svaku pomisao o saradnji sa strankom koja je dala novog predsednika? Da li je nekadašnji guverner, pa član svih dosadašnjih kabineta govorio istinu pred izbore ili posle glasanja? Da li je ljubav prema ministarskoj fotelji motivisana opštim dobrom ili grupno-ličnim koristoljubljem? Da li je aktuelna koalicija utemeljena na identičnosti stranačkih programa, na principima koji traju duže od cveta noćna frajla, ili je samo reč o amalgamu interesa i koristi od učešća u vlasti? Neprijatno je više slušati svu tu patriotsku retoriku koja je alibi za, uglavnom, drugačije motive i manire.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: