НОВОСАДСКИ БРЕНД „КИСЕЛО И СЛАТКО“: Оставио посао менаџера да би правио сокове

Пре две године Станислав Пејак је напустио добар посао у страној фирми и почео да производи природне воћне сокове. У почетку је то било само за пријатеље и рођаке, али када је стигла прва велика поруџбина, регистровао је фирму са партнером и бизнис је озбиљније кренуо

Станислав Пејак

Станислав Пејак (39), из Новог Сада, имао je одличан и добро плаћен посао у једној страној компанији која послује у Србији. Али, свакодневна рутина посла није нудила довољно изазова, па је пре две године напустио сигурну позицију и отиснуо се у предузетничке воде. Заједно са Иваном Девићем основао је фирму „Лалошки“ која под брендом „Кисело и слатко“ производи сто одсто природне воћне сокове.

Пејак је своје производе изложио на фестивалу “Укуси Војводине” који је одржан 7. и 8. септембра у Лиманском парку у центру Новог Сада. За Економетар је испричао зашто се одлучио да прави сокове, да ли се овај посао исплати, ко највише купује те производе и какви су му планови.

– Имао сам одличну позицију менаџера на послу. Међутим, нисам имао довољно слободе у креирању, такав посао ме није испуњавао и одлучио сам да га напустим – каже Пејак.

Заједно са пријатељем почео је да ради нешто што ће им понудити већу креативност и самосталност у одлучивању у бизнису. С обзиром на то да су обојица, како објашњава Пејак, дуго у индустрији, а по струци су технолози хемијског инжењерства, сматрали су да је најбоље да се баве храном. Али, којом – било је питање:
– Зато смо кренули да истражујемо тржиште. Испитивали смо шта бисмо могли да правимо, што би било добро а нема га на тржишту. Знали смо да као технолози можемо све да произведемо, али проблем је коме ћемо то да продамо. Обилазили смо маркете, продавнице здраве хране, угоститељске објекте… И схватили смо да нигде не могу да се нађу матични сокови – истиче он.

Пејак каже да су у старту звали све колеге које познају да се распитају о условима рада, производњи и потребној опреми и да су добили велику подршку.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ОДРЖАНА ПЕТА ТКАЧКА КОЛОНИЈА – ПОДРШКА ЖЕНАМА У РУРАЛНИМ ПОДРУЧЈИМА: Традиција стапарског ћилима
  • ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗАКЉУЧАВАЊЕ НАЗИВА ДОМЕНА: Три нивоа заштите поверења
  • ОНЛАЈН СНИМАЊЕ ОШТЕЋЕЊА, РАЗМЕНА ДОКУМЕНТАЦИЈЕ И ЕКСПРЕСНА ИСПЛАТА ШТЕТА: Уника прва у региону увела видео-процену штета
  • СНЕЖАНА И ГОЛУПКА ЧУВАЈУ ЋУРЧИЈСКИ ЗАНАТ У СВРЉИГУ: Каријера зачињена мирисом коже
  • ПРЕДУЗЕТНИЦИ ИЗ БАЧКЕ ИСПИТУЈУ ТРЖИШТЕ: Права проба је на НС маркету
  • НОВА ИСТРАЖИВАЊА ФРАНЦУСKОГ ЕKОНОМИСТЕ И НОБЕЛОВЦА: Да – тржишној економији, не – тржишном друштву
  • Следећи број Економетра излази 5. новембра 2019.
Podelite ovaj tekst: