Мањи порези – више инвестиција и више запослених

Смањење пореза, пре свега на зараде, али и на добит предузећа, као и укидање парафискалних намета јесу једини начин да се привреда растерети и да јој се олакша пословање, сматрају економски стручњаци.

Бобан Стојановић

Они у разговору за Економетар кажу да новац који се на тај начин “уштеди” треба уложити у даљи развој предузећа, у нове инвестиције и запошљавање, што ће створити предуслове за већи привредни раст и развој. Смањење пореских обавеза користило би и привреди и запосленима, а посредно и држави, слажу се наши саговорници, и истичу да сада има простора за то јер је буџет Србије већ четири године у суфициту.

На позитивне утицаје растерећења привреде на дуги рок указује и Бобан Стојановић, професор Економског факултета у Нишу, али и додаје да креатори фискалне политике радије остају на постојећим пореским стопама.

– Нижи порези имају више позитивних утицаја, како на запошљавање, инвестиције, смањење сиве економије, тако и на раст животног стандарда кроз веће зараде, што може водити већем привредном расту – каже Стојановић за Економетар.

У том контексту он подсећа на тзв. Лаферову криву која, поједностављено речено, указује на то да пореске стопе преко одређеног нивоа воде смањењу пореских прихода и обрнуто, када снижење високих пореских стопа води ка повећању пореских прихода.

Када је у питању привреда, наш саговорник наглашава да би требало да се сагледају сви фискални и парафискални намети и да се на бази озбиљне анализе краткорочних и дугорочних ефеката предузме селективна редукција броја и висине многих оптерећења.

– Ту свакако спадају порези и доприноси на зараде, пореске олакшице код инвестирања, порез на добит, порез на имовину, као и стимулативне мере за пословање у неразвијеним и руралним подручјима – набраја Стојановић.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ОДРЖАНА ПЕТА ТКАЧКА КОЛОНИЈА – ПОДРШКА ЖЕНАМА У РУРАЛНИМ ПОДРУЧЈИМА: Традиција стапарског ћилима
  • ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗАКЉУЧАВАЊЕ НАЗИВА ДОМЕНА: Три нивоа заштите поверења
  • ОНЛАЈН СНИМАЊЕ ОШТЕЋЕЊА, РАЗМЕНА ДОКУМЕНТАЦИЈЕ И ЕКСПРЕСНА ИСПЛАТА ШТЕТА: Уника прва у региону увела видео-процену штета
  • СНЕЖАНА И ГОЛУПКА ЧУВАЈУ ЋУРЧИЈСКИ ЗАНАТ У СВРЉИГУ: Каријера зачињена мирисом коже
  • ПРЕДУЗЕТНИЦИ ИЗ БАЧКЕ ИСПИТУЈУ ТРЖИШТЕ: Права проба је на НС маркету
  • НОВА ИСТРАЖИВАЊА ФРАНЦУСKОГ ЕKОНОМИСТЕ И НОБЕЛОВЦА: Да – тржишној економији, не – тржишном друштву
  • Следећи број Економетра излази 5. новембра 2019.
Podelite ovaj tekst: