ТРЕЋИ ФЕСТИВАЛ ХРАНЕ И ПИЋА “УКУСИ ВОЈВОДИНЕ”: Гастрономски пикник усред града

Ове године у Лиманском парку у центру Новог Сада окупило се више од 90 најбољих малих произвођача и прерађивача хране. Њихове гурманлуке имало је прилику да проба 6.000 људи који су 7. и 8. септембра посетили овај фестивал

“Укуси Војводине” у Лиманском парку у Новом Саду

„Она је потпуно хипнотисана, видела је ролован качкаваљ!” “Само је моја бака правила овакву маковњачу. Спакујте ми три килограма.” “Чекаћу и сат времена у реду, али овај пасуљ морам да пробам!”

Ово су само неки од коментара и утисака посетилаца трећег фестивала хране “Укуси Војводине” који је одржан 7. и 8. септембра на око 3.000 квадратних метара у новосадском Лиманском парку. Ове године се под ведрим небом окупило више од 90 учесника-излагача који су своје производе, али и кулинарска умећа представили пред више од 6.000 људи, колико их је за два дана посетило ову манифестацију. Читаве породице, пријатељи, и стари и млади, уживали су у гастрономским специјалитетима Војводине. Чекало се у реду за пасуљ пребранац, цупкало се испред тезги са паприкашима, а бројним посластицама, које су на својим штандовима изнели најбољи мали произвођачи и прерађивачи хране, мало ко је одолео.

Менаџерка фестивала Јадранка Бељан Балабан каже за Економетар да су домаћи произвођачи и традиционални војвођански рецепти главна понуда ове манифестације.

– Само у Лиманском парку можете да пробате супу од три врсте меса, овчији или јунећи паприкаш, па и онај од петла, као и слатки деликатес, попут штрудли, шненокли и воћног хлеба. Сада, после три године, постала је ствар престижа појавити се као излагач на фестивалу, а чак 80 одсто произвођача је поново дошло – истиче Јадранка Бељан Балабан.

Основна сврха фестивала је, како наводи, могућност за мале произвођаче да изађу у јавност, представе своје производе и тако буду запажени.

– Осим што продају робу, имају прилику да је промовишу и да размене искуства са другим произвођачима. Када смо стартовали, имали смо идеју да се приближимо великим фестивалима на отвореном, попут лондонског. У томе смо и успели јер је фестивал организован по свим светским стандардима – каже Јадранка.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ОДРЖАНА ПЕТА ТКАЧКА КОЛОНИЈА – ПОДРШКА ЖЕНАМА У РУРАЛНИМ ПОДРУЧЈИМА: Традиција стапарског ћилима
  • ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗАКЉУЧАВАЊЕ НАЗИВА ДОМЕНА: Три нивоа заштите поверења
  • ОНЛАЈН СНИМАЊЕ ОШТЕЋЕЊА, РАЗМЕНА ДОКУМЕНТАЦИЈЕ И ЕКСПРЕСНА ИСПЛАТА ШТЕТА: Уника прва у региону увела видео-процену штета
  • СНЕЖАНА И ГОЛУПКА ЧУВАЈУ ЋУРЧИЈСКИ ЗАНАТ У СВРЉИГУ: Каријера зачињена мирисом коже
  • ПРЕДУЗЕТНИЦИ ИЗ БАЧКЕ ИСПИТУЈУ ТРЖИШТЕ: Права проба је на НС маркету
  • НОВА ИСТРАЖИВАЊА ФРАНЦУСKОГ ЕKОНОМИСТЕ И НОБЕЛОВЦА: Да – тржишној економији, не – тржишном друштву
  • Следећи број Економетра излази 5. новембра 2019.
Podelite ovaj tekst: