Сунчица Горчић: Вари, бруси, лакира, сади јагоде…

Чула сам за жену вулканизера, али мислим да сам ја једина жена аутолимар, каже Сунчица Горчић, аутолимарка, аутолакирерка, земљорадница, домаћица, фабричка радница, речју, жена која не зна за одмор

Сунчица – „жена змај“ и без званичне титуле

Сунчица Горчић из Братмиловца код Лесковца није чула за оне који додељују признање „Цвет успеха за жену змаја“, као што вероватно ни они не знају ко је Сунчица, али је она свакако „жена змај“ и без званичне титуле. Јер, оно што она ради, многе жене не би смеле ни да помисле, а питање је колико мушкараца би могло да понесе терет који се свалио на њена плећа.

Укратко, Сунчица држи аутолимарску радњу, али се бави и аутолакирерством, откупом хаварисаних возила и продајом резервних делова, обавља кућне послове, ради на њиви, а кад све заврши, одлази у оближњу фабрику намештаја где ради већ неколико година.

Завршила је средњу школу у Грделици, у време усмереног образовања, али када је требало да се усмери на неко занимање, она је одабрала – брак. Удала се врло млада за Бату Горчића који је радио као аутолимар. Почела је да му помаже, научила посао и ево, већ тридесет година се бави аутолимарством. Године 2001. купили су апарат за заваривање гасом CO2, до тада је њен супруг радио аутогено заваривање.

– Меркали смо ко ће први да пусти нови апарат – супруг или ја. Ја сам га купила, па сам га прва узела да пробам и кренула. Тако сам преузела посао супругу. Живот те натера да мораш да радиш. С једне стране је тешко да будеш аутолимар, поготову за жену, али кад навикнеш да радиш, није страшно. Брзо сам научила да варим гасом. Супруг је временом почео да посустаје због болести, па сам ја преузела посао. Радња је регистрована на мене, зове се „Ауто сервис Звиркиница“. Батин надимак још из детињства био је Звирка и када сам се удала за њега прозвали су ме Звиркиница, па сам тако и назвала радњу, прича за Економетар ова жена, која руши стереотипе о мушком и женском послу.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ОДРЖАНА ПЕТА ТКАЧКА КОЛОНИЈА – ПОДРШКА ЖЕНАМА У РУРАЛНИМ ПОДРУЧЈИМА: Традиција стапарског ћилима
  • ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗАКЉУЧАВАЊЕ НАЗИВА ДОМЕНА: Три нивоа заштите поверења
  • ОНЛАЈН СНИМАЊЕ ОШТЕЋЕЊА, РАЗМЕНА ДОКУМЕНТАЦИЈЕ И ЕКСПРЕСНА ИСПЛАТА ШТЕТА: Уника прва у региону увела видео-процену штета
  • СНЕЖАНА И ГОЛУПКА ЧУВАЈУ ЋУРЧИЈСКИ ЗАНАТ У СВРЉИГУ: Каријера зачињена мирисом коже
  • ПРЕДУЗЕТНИЦИ ИЗ БАЧКЕ ИСПИТУЈУ ТРЖИШТЕ: Права проба је на НС маркету
  • НОВА ИСТРАЖИВАЊА ФРАНЦУСKОГ ЕKОНОМИСТЕ И НОБЕЛОВЦА: Да – тржишној економији, не – тржишном друштву
  • Следећи број Економетра излази 5. новембра 2019.
Podelite ovaj tekst: