Од Краљева до Стокхoлма, сајбер путем

Зоран Маринковић од 2005. успешно води ZWEBB ИТ фирму у Шведској чији се програмерски тим налази у граду на Ибру; специјализовали су се за развој финтек платформи и полако освајају скандинавско тржиште док су у Србији њихови производи још увек непознаница

Зоран Маринковић на презентацији на националном финалу регионалног такмичења Рајфајзен банке

У Шведској, земљи где се увелико најављује да ће 2023. године бити повучен папирни и ковани новац, не чуди што се уобичајене ствари, попут заказивања техничког прегледа возила, обављају искључиво преко интернета. Једна ИТ фирма коју води Зоран Маринковић, пореклом из Краљева, има велике заслуге за комфор шведских возача. Сајт преко кога више од 30 процената свих путничких возила у Шведској резервише технички преглед израдила је ZWEBB, компанија коју је основао 2005. у Стокхолму. Како каже за Економетар, од самог почетка развојни тим стациониран је у Србији.

– Одрастао сам у Краљеву и било је потпуно природно да ту нађем прве сараднике. Са колегом Младеном Плашићем, нешто касније, 2010. регистровао сам у Србији ДОО под истим именом.

Наш саговорник, као већински власник, из Стокхолма, са колегиницом Милицом води пројекте, бави се маркетингом и продајом, док је „срце“ производње у Србији, и то од иновационих финтек производа до различитих платформи, система, сајтова – попут овог намењеног заказивању техничких прегледа.

Екипа у Србији има деветоро чланова, канцеларију у граду на Ибру и још двоје колега стационираних у Новом Саду и Земуну.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ОДРЖАНА ПЕТА ТКАЧКА КОЛОНИЈА – ПОДРШКА ЖЕНАМА У РУРАЛНИМ ПОДРУЧЈИМА: Традиција стапарског ћилима
  • ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗАКЉУЧАВАЊЕ НАЗИВА ДОМЕНА: Три нивоа заштите поверења
  • ОНЛАЈН СНИМАЊЕ ОШТЕЋЕЊА, РАЗМЕНА ДОКУМЕНТАЦИЈЕ И ЕКСПРЕСНА ИСПЛАТА ШТЕТА: Уника прва у региону увела видео-процену штета
  • СНЕЖАНА И ГОЛУПКА ЧУВАЈУ ЋУРЧИЈСКИ ЗАНАТ У СВРЉИГУ: Каријера зачињена мирисом коже
  • ПРЕДУЗЕТНИЦИ ИЗ БАЧКЕ ИСПИТУЈУ ТРЖИШТЕ: Права проба је на НС маркету
  • НОВА ИСТРАЖИВАЊА ФРАНЦУСKОГ ЕKОНОМИСТЕ И НОБЕЛОВЦА: Да – тржишној економији, не – тржишном друштву
  • Следећи број Економетра излази 5. новембра 2019.
Podelite ovaj tekst: