Држава од 2020. године коначно смањује порез на зараде

Привредници већ неколико година, преко Привредне коморе Србије и Уније послодаваца, предлажу смањење пореза и доприноса на зараде, што би допринело већем инвестирању и запошљавању, а дугорочно и расту пореских прихода. Министарство финансија је припремило измене закона којима се од јануара 2020. године смањују доприноси за пензијско и инвалидско осигурање и повећава неопорезиви део зараде

Кристина Ђурић

Апели привреде за смањење пореза и доприноса на зараде, који су, према истраживањима НАЛЕД-а, најдуготрајнији, јер се још од 2013. налазе у препорукама Сиве књиге, изгледа да ће бити услишени!

Да је коначно дошло време да се смањи пореско оптерећење привреде признају и у Министарству финансија. Како наводе за Економетар, у току су законске измене које се односе на повећање неопорезивог износа зараде, а планирано је и смањење стопе доприноса за пензијско и инвалидско осигурање које ће се примењивати од јануара 2020. године.

Добру вољу држава је показала почетком ове године када је укинула доприносе за незапосленост на терет послодавца, што је тек један корак на путу свеобухватног пореског растерећења за којим вапи наша привреда. Најновији потез је, како наводе у Министарству финансија, измена закона која се очекује до краја године, како би почетком 2020. привреда могла да рачуна на мање порезе на зараде. Тако ће у оквиру измена и допуна Закона о порезу на доходак грађана бити предложено повећање неопорезивог износа зараде, које сада износи 15.300 динара месечно, на 16.300 динара месечно.

– На овај начин омогућава се даље смањење пореске основице, а самим тим и смањење износа пореза који се плаћа на зараду – истичу у Министарству.

Поред тога, како наводе, изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање планирано је смањење стопе доприноса за пензијско и инвалидско осигурање са 26 на 25,5 одсто.

– Тако би послодавац био ослобођен плаћања дела тог доприноса који се обрачунава и плаћа на терет послодавца у висини од 0,5 одсто, што значи да би се допринос на терет послодавца плаћао по стопи од 11,5 одсто уместо садашњих 12 одсто – кажу у надлежном министарству.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ОДРЖАНА ПЕТА ТКАЧКА КОЛОНИЈА – ПОДРШКА ЖЕНАМА У РУРАЛНИМ ПОДРУЧЈИМА: Традиција стапарског ћилима
  • ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗАКЉУЧАВАЊЕ НАЗИВА ДОМЕНА: Три нивоа заштите поверења
  • ОНЛАЈН СНИМАЊЕ ОШТЕЋЕЊА, РАЗМЕНА ДОКУМЕНТАЦИЈЕ И ЕКСПРЕСНА ИСПЛАТА ШТЕТА: Уника прва у региону увела видео-процену штета
  • СНЕЖАНА И ГОЛУПКА ЧУВАЈУ ЋУРЧИЈСКИ ЗАНАТ У СВРЉИГУ: Каријера зачињена мирисом коже
  • ПРЕДУЗЕТНИЦИ ИЗ БАЧКЕ ИСПИТУЈУ ТРЖИШТЕ: Права проба је на НС маркету
  • НОВА ИСТРАЖИВАЊА ФРАНЦУСKОГ ЕKОНОМИСТЕ И НОБЕЛОВЦА: Да – тржишној економији, не – тржишном друштву
  • Следећи број Економетра излази 5. новембра 2019.
Podelite ovaj tekst: