Успешан „Пут младог предузетника“

Организација Привредни форум младих осмислила је платформу у оквиру које млади, на почетку развоја бизнис идеје, могу да дођу до информација, потраже менторски савет и представе своје послове. За четири године је око 250 младих из Србије похађало петодневне бесплатне обуке о предузетништву, организована су два сајма, умрежено је више од 100 младих са бизнис идејама и започетим пословима, а сада је стигло и признање Европске комисије

Маријана Маринковић, председница Привредног форума млади

Крајем новембра 2019. у Хелсинкију, у Финској, у друштву најбољих националних пројеката за промоцију предузетништва, Србију ће представљати Привредни форум младих (ПФМ). Такмичење за најбољу промотивну идеју предузетништва, које организује Европска комисија, окупља тимове из 28 земаља, чланица ЕУ али и наше земље, Исланда, Норвешке и Турске.

Боје Србије браниће организацијa коју су крајем 2014. основали, у том тренутку, студенти различитих факултета. Циљ који су поставили био је да направе платформу за умрежавање младих, државних институција, привреде и академске заједнице, и да особе на почетку професионалног пута, из искуства вршњака, размењујући информације, превазиђу почетне и најтеже тренутке, уласка на тржиште рада и покретања сопственог бизниса.

До сада је више од 7.000 њих из читаве Србије прошло неки вид обуке, имало прилике да добије менторске консултације од искуснијих привредника, представе пословне идеје и реализоване пројекте на сајмовима омладинског предузетништва, а све под окриљем ПФМ-а.

Награда за 2019. је друга која је стигла младим и агилним активистима Привредног форума, са важне бриселске адресе. И 2017., тадашњи пројекат ПФМ-а „Караван омладинског предузетништва”, Европска комисија је препознала као најбољи у Србији.

Националну награду добили су за пројекат „Пут младог предузетника”, односно, како стоји: “За велики допринос и континуирани рад на пољу омладинског предузетништва”. Како каже за Економетар Маријана Маринковић, председница Привредног форума младих, успех је и то што су се нашли са тимовима из Данске и Белгије у самом врху оних који ће се борити за главну награду коју додељује ЕК на годишњој скупштини европског предузетништва.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ОДРЖАНА ПЕТА ТКАЧКА КОЛОНИЈА – ПОДРШКА ЖЕНАМА У РУРАЛНИМ ПОДРУЧЈИМА: Традиција стапарског ћилима
  • ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗАКЉУЧАВАЊЕ НАЗИВА ДОМЕНА: Три нивоа заштите поверења
  • ОНЛАЈН СНИМАЊЕ ОШТЕЋЕЊА, РАЗМЕНА ДОКУМЕНТАЦИЈЕ И ЕКСПРЕСНА ИСПЛАТА ШТЕТА: Уника прва у региону увела видео-процену штета
  • СНЕЖАНА И ГОЛУПКА ЧУВАЈУ ЋУРЧИЈСКИ ЗАНАТ У СВРЉИГУ: Каријера зачињена мирисом коже
  • ПРЕДУЗЕТНИЦИ ИЗ БАЧКЕ ИСПИТУЈУ ТРЖИШТЕ: Права проба је на НС маркету
  • НОВА ИСТРАЖИВАЊА ФРАНЦУСKОГ ЕKОНОМИСТЕ И НОБЕЛОВЦА: Да – тржишној економији, не – тржишном друштву
  • Следећи број Економетра излази 5. новембра 2019.
Podelite ovaj tekst: