Сарина обућа из Платичева

Сара Миланка Миловић основала је 2010. фирму у којој дневно произведу 500 пари обуће. Израда се обавља по наруџбини од донетог материјала купаца а производи се извозе у Италију, Русију, Немачку и Енглеску

Сара Миланка Миловић

Сара Миланка Миловић

Све је више жена које су постале предузетнице јер нису успеле да се запосле на неком другом месту – у некој приватној или државној компанији, или пак у некој државној институцији. Једна од бројних предузетница је и Сара Миланка Миловић из Платичева, крај Руме, која се одважила да 2010. постане власница занатске радње „Сара” за производњу обуће. У овој успешној обућарској фирми производе се ципеле, чизме и патике од материјала које обезбеђују сами наручиоци. Све послове у „Сари” обавља двадесет пет радника, боље речено радница, јер је међу њима само један мушкарац.

Прича о Миланкином бизнису, како се може и претпоставити, проткана је низом препрека и трновитим стазама у борби за материјалну егзистенцију. После пресељења из Косовске Митровице у Руму, Миланка се запошљава у фабрици обуће „Фрушка гора”. У овој фирми, истиче наша саговорница, стиче знање у производњи обуће, али и ванредно завршава високе школе за инжењера обућарства, коже и крзна.
Незадовољна због опште лоше ситуације у предузећу са много несугласица и подметања, Миланка после две деценије стицања искуства у раду на производњи обуће, са двојицом колега оснива д.о.о. „Сара”:

– Било је то време када се тешко добијала финансијска помоћ, врата свих државних институција била су затворена. Посредством сарадника из Италије добили смо репариране машине које смо отплаћивали у више месечних рата и успели да отворимо фирму у Платичеву, удаљеном 25 километара од Руме. На питање које ми сви постављају – зашто смо отишли у руралну средину, имам изричит одговор: једини циљ што смо занатску радњу отворили у селу био је тај да жене из руралне средине извучемо из куће и да их ослободимо тешких пољопривредних радова. Желели смо да их учинимо корисним, да осим бриге које све жене имају у гајењу деце и вођењу домаћинства, остваре финансијску самосталност и дају лични допринос породичном буџету – објашњава Миланка за Економетар.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ЕНРИКО ВЕРДОША: Како се заштитити од раста каматних стопа
  • Позив предузетницима да више користе лизинг
  • СЛОБОДАН ВЕЉКОВИЋ: Чинимо све да се повећа број осигураних предузетника
  • Јачају традиционалне везе двеју привреда
  • Најбоља решења у области дрвне индустрије
  • Бесплатни савети за управљање фирмом
  • Све више грађана заинтересовано за животно осигурање
  • Следећи број Економетра излази 6. децембра 2016.
Podelite ovaj tekst: