Домаће, а као холандско

Готово 98 одсто домаће производње – тршчаних плоча, платна од трске, подних и зидних изолација – завршава у Мађарској, Хрватској, Аустрији, Холандији

domace-a-kao-holandskoФаму да је градитељство мушки посао и да само луксузна градња има купца разбила је још пре 12 година Мирјана Малешевић из Сремских Карловаца. Предложила је тада супругу да обоје дигну руке од слабо плаћених државних послова и окрену се производњи у домаћој радиности. На питање шта би то било тако уносно што би једном економисти обезбедило сигурну будућност, а сутра и старост, Мирјана, физичар по струци, рекла је – сеча и прерада трске.

Од тада до данас, Мирјана и Недељко Малешевић произвели су у својој фирми „Милекс“ (Milex) на хиљаде и хиљаде тршчаних плоча, платна и штукатура. Готово да нема плаже на обалама Јадранског мора која своје сунцобране није прекрила трском пристиглом управо из Војводине.

Први кораци

Од жутих снопова које секу у карловачким и петроварадинским мочварама, Апатину, Турији, Надаљу, Србобрану, Беочину саграђено је и на стотине кућа, а још толико је покривено тршчаним крововима и облогама.

– У сам старт производње уложили смо све што смо имали – око 100.000 марака, што је те 1995. године била цифра од које се људима заврти у глави. То је и данас огроман новац – 50.000 евра, али смо ризиковали. Било је важно пронаћи посао који ће сигурно моћи да се наплати, а који нема тако велику конкуренцију. И док су други отварали дућане, Малешевићи су, гледајући свакодневно трску око себе, проценили да би то могао бити добар посао. И погодили су.

Квадрат трске – два квадрата крова

Како се наш човек, уколико се нађе у Данској или Холандији, не би чудио лепоти тршчаних кровова којима су тамо покривене не само приватне куће, већ и школе и пословне зграде, треба да зна да трску у Сремским Карловцима може да купи по приступачним ценама.
Тако се трска дебљине пет сантиметара, која се најчешће и користи за покривање лаких кровова, за топлотну и звучну изолацију продаје по цени од 220 динара по квадрату. Уколико желе, купци могу наручити тању трску дебљине два сантиметра, која је и јефтинија.
Они који се одлуче да покривају кућу трском треба да знају да један квадратни метар трске покрива два квадрата крова. Када је реч о платну од трске, цена је 80 динара по квадрату.
Контакт са фирмом „Милекс“ може се успоставити телефоном 021 6434 011 и 021 881 006 и преко веб сајта:  www.milex-ns.co.yu

На питање да ли је 12 година било довољно да се врати уложено, Мирјана каже да се још увек враћа.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Партнерство у бизнису
  • Нови хотел Интерконтинентал
  • Револвинг кредит
  • Менторинг – карика која је недостајала
  • Торба „крпи” буџет
  • Добар бизнис у бизнис парку
  • Следећи број Економетра излази 10. јула 2007.
Podelite ovaj tekst: