ГЛОБАЛНИ УСПЕХ НОВОСАЂАНА ДУШАНА И САЊЕ ЧЕЖЕК: Пикселима и видео игрицама освајају свет

Студио Fuchs+Dachs је глобално тржиште освојио видео игром „Ministry Of Broadcast”, која је већ добила десетак награда. Уметнички приступају изради игара, па су њихова дела, осим на фестивалима, приказана и у највећим светским галеријама. Искуство су стицали у адвертајзингу, за шта је Душан вишеструко награђиван

Адвертајзинг их је спојио: Брачни и креативни пар Душан и Сања Чежек

Душан и Сања Чежек из Новог Сада, оснивачи креативног студија Fuchs+Dachs, који се бави артом и дигиталним дизајном, већ годинама живе и раде у Прагу одакле својим талентом освајају свет. Једна од највећих жеља им је да направе школу за образовање младих кадрова за гeјминг сектор у Србији који, према њиховом мишљењу, полако преузима доминацију у креативним индустријама. Ова професија данас је једна од најтраженијих у свету.

Обоје су много година провели у адвертајзингу, где су почели као дизајнери, а радом у агенцијама у више држава, водећи велике пројекте достигли су титуле тим лидера и креативног директора. Душан је у адвертајзингу провео нешто више од 12 година, а у току те каријере био је задужен за велике клијенте. Један је од најнаграђиванијих представника адвертајзинг сцене Србије са освојених више од 50 награда. Сања је пре пет година прва почела да после редовног посла у агенцији увече, као фриленсер, ради за стране клијенте и то на играма за мобилне телефоне.

– Након што би завршила посао у адвертајзинг агенцији, Сања је одлазила кући и радила игре за Андроид и iOS телефоне. У питању су биле игрице кратког садржаја од којих су неке биле едукативног типа за децу. Ја сам у гејминг упливао мало касније, одмах након што сам се после 10 година одлучио да напустим адвертајзинг и посветим се студију Fuchs+Dachs у потпуности, каже Душан Чежек.

Артистички приступ изради игара: Студио Fuchs+Dachs се бави мултидисциплинарном уметношћу и дизајном

За Душана је адвертајзинг тимски посао, зато и наглашава да све награде које је он добио, заправо су и успеси колега са којима је сарађивао у Leo Burnett, Saatchi&Saatchi, NOA, Kaspen/Jung Von Matt i VCCP агенцијама. Иако јој адвертајзинг није био превише привлачан, Сања је увек проналазила “још један малени разлог” да остане у њему.

– Адвертајзинг је мене, некадашњег нервозног фриленсера, научио стрпљењу – када да „затегнем“ а када да „пустим“ и разним неким другим ситуацијама. Оно што дефинитивно у нашем студију нема, а што сам много пута видела у агенцијама, то су нереална обећања клијенту која нас све ставе под стрес, каже Сања.

Опредељење за гејминг индустрију десило се изузетно спонтано. Увек су ишли ка играма, јер су им оне обележиле велики део детињства. Утицале су, како истиче Душан, на формирање личности, хумора и креативности.

– Спонтаност је нешто што би савршено описало начин на који ми волимо да живимо и како наш студио Fuchs+Dachs функционише. Имамо велико поштовање према традицији, али радимо ствари на свој начин и у свом темпу. Упознали смо се у Бечу 2011. а врло брзо након тога смо почели да живимо заједно и склопили смо брак. Већ у току планирања венчања искористили смо слободно време након посла и урадили свој први пројекат, заједничке мајице. Крајем 2012. били смо официјални фотографи чувеног шпанског Дезигуал бренда у Бечу. Више се ни не сећамо ко је од нас двоје започео дијалог о прављењу студија, каже Душан.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ОДРЖАНА ПЕТА ТКАЧКА КОЛОНИЈА – ПОДРШКА ЖЕНАМА У РУРАЛНИМ ПОДРУЧЈИМА: Традиција стапарског ћилима
  • ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗАКЉУЧАВАЊЕ НАЗИВА ДОМЕНА: Три нивоа заштите поверења
  • ОНЛАЈН СНИМАЊЕ ОШТЕЋЕЊА, РАЗМЕНА ДОКУМЕНТАЦИЈЕ И ЕКСПРЕСНА ИСПЛАТА ШТЕТА: Уника прва у региону увела видео-процену штета
  • СНЕЖАНА И ГОЛУПКА ЧУВАЈУ ЋУРЧИЈСКИ ЗАНАТ У СВРЉИГУ: Каријера зачињена мирисом коже
  • ПРЕДУЗЕТНИЦИ ИЗ БАЧКЕ ИСПИТУЈУ ТРЖИШТЕ: Права проба је на НС маркету
  • НОВА ИСТРАЖИВАЊА ФРАНЦУСKОГ ЕKОНОМИСТЕ И НОБЕЛОВЦА: Да – тржишној економији, не – тржишном друштву
  • Следећи број Економетра излази 5. новембра 2019.
Podelite ovaj tekst: