MARINOS VATHIS, VOJVOĐANSKA BANKA AD NOVI SAD, NBG GRUPA: Nije realno da kamate budu niže

Bankarske marže u Srbiji su visoke zbog visokih troškova koje imaju banke, pre svega zbog rezervi koje nalažu propisi NBS. Takođe, cena kredita je visoka i zbog rizika koji banke preuzimaju kada plasiraju sredstva. Ali, banke, ipak, ne zloupotrebljavaju tu situaciju. Jer, kada se uporede troškovi koje banke imaju zbog nenaplaćenih potraživanja, onda se može pokazati da su banke na gubitku

Marinos Vatis

Vojvođanska banka, deo najveće grčke banke NBG grupe, planirala je da u toku 2012. godine plasira kroz kredite srpskoj privredi i građanima oko 160 miliona evra. Održava se dobra likvidnost, a biće zabeležen i minimalan rast profita. Time su ostvarene najave koje su krajem prošle godine stizale iz ove banke da će restrukturisanje doneti kvalitetan rast poslovanja, kao i da će se Vojvođanska banka strateški više okrenuti onim kompanijama koje mogu da ispunjavaju svoje finansijske obaveze, kao i sektoru malih i srednjih preduzeća.

– Mi smo održali obećanje i premašili planirani rast. Nadamo se da ćemo nastaviti uspešno poslovanje do kraja godine. Ovakav rezultat je posledica restrukturisanja banke i u kvalitativnom i kvantitativnom smislu: smanjili smo troškove, automatizovali poslovanje, ubrzali proces i proceduru odobravanja kredita. Uz to, formirali smo timove koji na pravi način vode ovu banku u dobrom smeru – kaže Marinos Vatis (Vathis), predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke, u razgovoru za Magazin Biznis. U intervjuu za naš magazin, prvi čovek ove banke govori o uslovima poslovanja u Srbiji, o bankarskom sektoru i o problemima koje je donela ekonomska kriza i nestabilni uslovi poslovanja.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: