МАТИЈАС КЛЕВА: Италијанска држава помаже мали бизнис

У Италији од 4,4 милиона фирми више од 95 одсто су мала и средња предузећа, у којима је запослено 80 одсто радника. Држава омогућава пореске олакшице, подржава улагање капитала у производне делатности, иновације и дигитализацију

Матијас Клева

Италија је једна од земаља ЕУ која има највише малих и средњих предузећа (МСП) у Eвропској унији. Препознатљива је по моди, аутомобилској индустрији, обући и дизајну. Од 4,4 милиона фирми, више од 95 одсто су мала и средња предузећа. МСП сектор остварује 70 одсто додате вредности. У Италији је, традиционално, веома значајна улога породице у руковођењу предузећем, која подстиче управљање у фирмама које су усмерене на будућност, посвећеност предузетништву из генерације у генерацију и неговању добрих односа са запосленима. МСП су извозно оријентисана, производи су конкурентни, предузећа умрежена. Улагање у обуку радника омогућава власницима предузећа да запосле кључне особе за развој пословања. Није случајно што је у МСП сектору запослено 80 одсто људи, каже Матијас Клева, први секретар и шeф eкoнoмскoг oдeљeњa амбaсaдe Италије у Београду, у разговору за Економетар.

Он истиче да је извоз одлучујући фактор раста италијанске привреде и чини 30 одсто БДП-а. Италијанска држава улаже у интернационализацију, мале и средње фирме имају капацитете за извоз на страним тржиштима, добру понуду услуга и квалитетне производе. Развијен је пољопривредно-прехрамбени сектор, производња и извоз хране ”Made in Italy”.

Већина МСП испуњава критеријуме које је дефинисала ЕУ. Запошљавају до 250 људи и остварују мање од 50 милиона евра фактурисаног прихода годишње.

• Од када се у Италији интензивније развија сектор предузетништва? Каква је структура МСП сектора и која је делатност малих и средњих предузећа у Италији најразвијенија?

– Италијанска привреда се веома интензивно развијала током економског бума, од педесетих до седамдесетих година прошлог века. У том периоду остварен је eкoнoмски рaст, повећано је учешће извоза у БДП-у и предузетништво се интензивније развијало.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ФИЛИП БAНКOВИЋ: мтс развија окосницу за дигиталну трансформацију
  • РУМУНСКЕ КОМПАНИЈЕ СВЕ ЧЕШЋЕ ТРАЖЕ РАДНИКЕ У БАНАТУ: Запошљавају и „физикалце“ и директоре из Србије
  • РЕГИСТАР НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРНЕТ ДОМЕНА СРБИЈЕ ИМПЛЕМЕНТИРАО ЗАШТИТУ ДОМЕНА: Tри нaчинa дa спрeчитe „крaђу“ дoмeнa
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (11): Понашање према гневном купцу
  • Следећи број Економетра излази 6. фебруара 2018.
Podelite ovaj tekst: