НИКОЛА ВРУЋИНИЋ: И соларна електрана и тржни центар и вртић

Почео је као фризер, увозио косу за надоградњу и за две године обучио је запослене у 1.000 салона широм Балкана да раде тај посао. Данас је сувласник соларне електране Соларис код Кладова, изградио је трећи по величини тржни центар „Сава“ у Крагујевцу, а у њега је сместио савремено опремљен вртић са 300 деце у једном објекту

Никола Врућинић

У сваки бизнис којим сам желео да се бавим, ушао сам добро припремљен. Доживљавао сам га као игру и основни изазов ми је био да будем најбољи у ономе што радим – каже Никола Врућинић, Крагујевчанин који је почео као фризер и увозник косе за надоградњу, а данас је сувласник соларне електране Соларис, власник компаније Сава Билдинг која је изградила тржни центар „Сава“ у Крагујевцу и највећег приватног вртића у Србији, којем је дао име „Авиончић“. У све то је уложено око пет милиона евра, а Никола је то постигао до своје 34. године, колико сада има.

– За бизнис је најважније да се добро проуче правила игре. Људи потроше много енергије јер крену да раде неки посао, а нису упознати са свим стварима које су важне за тај бизнис. То је исто као када би неко кренуо да игра шах, а не зна правила игре. Тада, уместо да се концентрише на посао, велику енергију потроши да би мењао правила. А то није могуће – каже Врућинић.

Николин пут је, како и сам каже, био нетипичан за предузетника. Радничко дете, Никола је 2002. године, у жељи да заради новац за свакодневни живот, отворио фризерски салон. Иако је ишао у економску школу, имао је веште руке и врло брзо фризерски салон „Скандал“, постао је препознатљив у Крагујевцу:

– Родитељи су радили у Застави, а ја сам увек хтео „више од живота“. Сам салон није у потпуности задовољавао моје циљеве, па сам после две године регистровао фирму Скандал Груп која је била увозник косе за надоградњу. Косу сам увозио из Индије и Кине, али сам убрзо схватио да за тај производ немам тржиште, будући да људи нису знали да раде надоградње. Морао сам да започнем обуке надоградње, да бих продао производ који сам увезао! Ни ја сам нисам прошао обуку за надоградњу косе него сам на једном сајму „крајичком ока“ посматрао како се то ради. Али, пошто сам „крао занат“ и осмишљавао најбоља решења, могао бих да кажем да је надоградња косе како сам је ја радио – моја технологија и изум. Највећа експанзија тог посла уследила је током 2007. и 2008. године. Цене су биле високе, па је и зарада била добра. Обуке сам одржао у више од хиљаду салона на Балкану током две године – каже Никола Врућинић.

Он, међутим, и даље није био задовољан и нови посао га је, како је сазревао, све мање испуњавао.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ФИЛИП БAНКOВИЋ: мтс развија окосницу за дигиталну трансформацију
  • РУМУНСКЕ КОМПАНИЈЕ СВЕ ЧЕШЋЕ ТРАЖЕ РАДНИКЕ У БАНАТУ: Запошљавају и „физикалце“ и директоре из Србије
  • РЕГИСТАР НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРНЕТ ДОМЕНА СРБИЈЕ ИМПЛЕМЕНТИРАО ЗАШТИТУ ДОМЕНА: Tри нaчинa дa спрeчитe „крaђу“ дoмeнa
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (11): Понашање према гневном купцу
  • Следећи број Економетра излази 6. фебруара 2018.
Podelite ovaj tekst: