ЛЕБАНСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ УРОДИО ПЛОДОМ: Здрава храна са обронака Радана

Прво социјално предузеће на југу Србије, основано пре две године, већ обезбеђује егзистенцију за педесетак породица. Ове године биће произведено преко 60.000 тегли разних специјалитета од поврћа и воћа са имања локалних пољопривредника

Здрава храна, добра понуда

Прво социјално предузеће у Србији „Раданска ружа“ из Лебана, основано пре две године, почело је скромном производњом од шест хиљада тегли разних специјалитета од поврћа и воћа, највише ајвара који се припрема на традиционалан начин. У сезони 2016/2017. године из погона „Раданске руже“, изашло је двадесет хиљада тегли, а у сезони 2017/2018. године производња ће бити утростручена. Према тренутним показатељима, биће прерађено 80.000 тона воћа и поврћа, од којег ће бити произведено и испоручено, углавном унапред познатим купцима, 60.000 тегли разних врста ајвара, слатка, џемова и сокова. Како за Економетар објашњава Предраг Стошић, директор „Раданске руже“, производња почиње у мају и завршава се у марту наредне године, па се тако и мери обим производње. За складиштење воћа и поврћа користе хладњачу у Ждеглову, тако да се производња несметано одвија и зими.

– Током зиме правимо ајваре и неке врсте џемова од воћа које се складишти. Тренутно имамо 22 запослене жене у производњи, од којих је седам у сталном радном односу, а остале су ангажоване по уговору о раду. Имамо велике наруџбине и трудимо се да испоштујемо рокове.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ФИЛИП БAНКOВИЋ: мтс развија окосницу за дигиталну трансформацију
  • РУМУНСКЕ КОМПАНИЈЕ СВЕ ЧЕШЋЕ ТРАЖЕ РАДНИКЕ У БАНАТУ: Запошљавају и „физикалце“ и директоре из Србије
  • РЕГИСТАР НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРНЕТ ДОМЕНА СРБИЈЕ ИМПЛЕМЕНТИРАО ЗАШТИТУ ДОМЕНА: Tри нaчинa дa спрeчитe „крaђу“ дoмeнa
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (11): Понашање према гневном купцу
  • Следећи број Економетра излази 6. фебруара 2018.
Podelite ovaj tekst: