MENADŽERSKI VODIČ: Štap ili šargarepa?

Dilema je stara, ali se stalno traže novi odgovori i rešenja: da li je za posao i za produktivnost bolje ako je šef strog, stalno narogušeni “gonič robova”, ili ako je “mek”, pun razumevanja za zaposlene, onaj koji im stalno ugađa i popušta im?

stap-ili-sargarepaDakle, šta je delotvornije, štap ili šargarepa? Podrazumeva se da je ovo predmet istraživanja, jer ulog je veliki: produktivnost, pa prema tome i profit. Ne treba, razume se, posebno objašnjavati da se primenjuje i jedno i drugo, kao i da su oba metoda podjednako uspešna ili neuspešna, kako gde.

Teoretski argumenti za “dobrog šefa” (ili “gazdu”) su sledeći: ako se radnici dobro osećaju na poslu, bolje će raditi. Kraće radno vreme donosi bolju koncentraciju. Više godišnjeodmorskih (i uopšte slobodnih) dana za rezultat ima veću kreativnost. Ako je više pauza tokom dana, zaposleni onda veću pažnju posvećuju detaljima. Relaksirana atmosfera stvara uslove da se opuštenije razmišlja i dođe do nekih originalnih rešenja…

Sve to je tačno, ili može da bude tako, mada je, na drugoj strani, i stara istina da će svako iskoristiti priliku da zabušava i da previše opuštanja veoma često može da donese i suviše nemara.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • REGISTAR NACIONALNOG INTERNET DOMENA SRBIJE: Put ka centru za razvoj Interneta
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (1): Pravi lideri vole promene
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (7): Četiri lekcije iz marketinga
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2013.
Podelite ovaj tekst: