Расте електронска трговина, али расту и трошкови

Несумњиво је да ће онлајн продаја расти у будућности, али ће трговци морати да додатно инвестирају у изглед интернет продавнице, безбедност куповине и поверење у плаћање картицама. Посебан изазов биће достава због мањка возача. Осим тога, за разлику од претходних година када су онлајн цене падале, прошле и ове године је и на интернету забележена инфлација

Експанзија дигиталне трговине која је у Србији током пандемије премашила сва очекивања, настављена је и током ове године, али не по истим стопама раста. Људи су се вратили и традиционалној трговини, кажу наши саговорници, али перспектива онлајн продаје је и даље светла. Међутим, већ сада се назире неколико изазова – од 2022. године за делатност интернет продаје на мало, за физичка лица биће обавезне фискалне касе, затим, раст цена се ове године прелио и на онлајн производе, достава постаје све скупља, а мањак радника са дигиталним вештинама је већ присутан. Ту је и све већи раст сајбер напада и још увек присутно неповерење потрошача у плаћање картицама на интернету, о чему смо писали у претходним бројевима Економетра.

Први пут инфлација и на интернету

Сваке године са ценама онлајн производа се дешавало исто – падале су. То више није случај. Пандемија је преокренула тај тренд и цене онлајн производа су почеле да расту, показује извештај Adobe Digital Insights Idex. У августу ове године онлајн цене су порасле 3,1 одсто у односу на исти период претходне године. То је 15. месец у којем цене онлајн производа расту у поређењу са претходном годином. Колико је ово велика промена показује податак да је вредност ових производа у години пре пандемије пала 5,2 одсто, док је просечан пад у периоду од 2015. до 2019. био 3,9 одсто сваке године.

Највише је поскупела одећа и то 15,5 одсто, показује овај индекс, затим лекови који се издају без рецепта (4,6%), спортска опрема (3,5%), медицинска опрема (3,2%), намештај (2,6%), чак и производи за кућне љубимце, цвеће, накит, производи за личну негу.

Фото: Pixabay

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • БЕЗБЕДАН САЈТ – БЕЗБЕДНИЈА Е-ТРГОВИНА: Сајбер криминалци не бирају жртву према величини предузећа
  • ОДГОВОР BANCA INTESA НА ИЗАЗОВЕ НА ДИГИТАЛНОМ ТРЖИШТУ: Клијенти су радо прешли на дигиталне сервисе
  • САША ЛЕКОВИЋ, ИЗВРШНИ ДИРЕКТОР ТЕХНИКЕ У КОМПАНИЈИ ТЕЛЕНОР: Улажемо у квалитет мреже и у најновије технологије
  • СРПСКИ ПРИВРЕДНИЦИ НА СВЕТСКОЈ ИЗЛОЖБИ У ДУБАИЈУ: Добра основа за даљу пословну сарадњу
  • Следећи број Економетра излази 7. децембра 2021.
Podelite ovaj tekst: