НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРНЕТ ДОМЕНИ: Борба за место на Гуглу

Посматрајући доступне податке може се рећи да мала и средња предузећа и даље нису у довољној мери свесна важности присуства на националним интернет доменима. Притом, она углавном региструју домене са називима предузећа, док слабо штите своје брендове и производе

 – Национални интернет домен је најважнији параметар који Гугл узима у обзир приликом одређивања ком је тржишту који сајт намењен и, у локалним претрагама, он даје извесну предност сајтовима на националним доменима. Због тога би свако мало и средње предузеће (МСП) које послује у Србији требало да користи .RS или .СРБ домен и искористи ту предност. Домени као што је .COM ни на једном конкретном тржишту немају предност, али имају извесну „патину“ и имиџ глобалног, па су вероватно бољи избор за МСП која не желе да се фокусирају ни на једно одређено тржиште (домаће или страно).

Овако Предраг Милићевић, руководилац Сектора за развој пословања и маркетинг Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС), оцењује значај сајтова са националним интернет доменом за мала и средња предузећа и породичне фирме. У разговору за Економетар он истиче да је светска пракса да сваки мали привредник, ма где да се налази, најчешће региструје и национални домен, осим ако не послује искључиво на глобалном тржишту.

– Чак и они локално штите своје брендове регистрацијом адекватних националних домена. Сам број домена разликује се од земље до земље, јер зависи од старости и засићености тржишта, едукованости тржишних актера и слично, али су „правила игре“ свуда иста – национални домен даје предност у локалним претрагама на Гуглу и не постоји разлог зашто би се неко те предности одрекао – каже Милићевић.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ОСИГУРАЊЕ УСЕВА ОД РИЗИКА ГУБИТКА ПРИХОДА Исплаћен први одштетни захтев
  • ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ НА МБА ПРОГРАМЕ COTRUGLI BUSINESS SCHOOL Освојите једну од престижних стипендија
  • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Како спречити манипулацију
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (8) Моћ малих серија
  • Следећи број Економетра излази 3. марта 2015.
Podelite ovaj tekst: