КАКВА ЈЕ ЗА ПРЕДУЗЕТНИКЕ БИЛА ПОСЛОВНА 2017. ГОДИНА И ШТА ИМ ЈЕ ОТЕЖАВАЛО ПОСЛОВАЊЕ: Намети и даље гуше привреднике

Привредници не крију да су донекле олакшани услови пословања, али највеће примедбе и даље се односе на превисока пореска оптерећења, парафискалне намете и администрацију. Све израженији проблем постаје и недостатак квалитетне радне снаге. Представници државе кажу да мере у оквиру Деценије предузетништва, и друге, већ показују резултате

Нико не може да оспори да је Србија напредовала на Дуинг бизнис листи Светске банке, која оцењује услове пословања. То не споре ни саговорници Економетра, али то не значи да су привредницима коначно „процветале руже“. Напротив, кажу да морају далеко више да раде за исти или незнатно већи профит. Њих и даље муче високи порези, парафискална давања, компликована администрација, спор повраћај ПДВ-а и низак животни стандард становништва. Али, у земљи са високом стопом незапослености као што је Србија, проблем постаје и недостатак квалитетних кадрова!

Катарина Обрадовић Јовановић, помоћница министра у Министарству привреде, каже да је најважнији тренд, када је реч о унапређењу пословања, развој е-управе и електронских услуга за привреду.

– Ове године постављени су важни темељи за даљи развој ове области кроз припрему и усвајање недостајућих закона у овој области. Дубоко сам убеђена да је развој е-управе најбољи начин за дугорочно и одрживо смањење административних препрека пословања и за постизање директних ефеката које ће сва МСПП моћи директно да осете у свом пословању – каже Катарина Обрадовић Јовановић.

Конкретно говорећи о томе шта јесте а шта није учињено, Драгољуб Рајић, из Мреже за пословну подршку, каже да у овој години није било значајнијих помака у области реформе прописа, сем што је у административном смислу било мањих поједностављења у вези са царинским и прописима из области пословања банака са привредом.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ФИЛИП БAНКOВИЋ: мтс развија окосницу за дигиталну трансформацију
  • РУМУНСКЕ КОМПАНИЈЕ СВЕ ЧЕШЋЕ ТРАЖЕ РАДНИКЕ У БАНАТУ: Запошљавају и „физикалце“ и директоре из Србије
  • РЕГИСТАР НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРНЕТ ДОМЕНА СРБИЈЕ ИМПЛЕМЕНТИРАО ЗАШТИТУ ДОМЕНА: Tри нaчинa дa спрeчитe „крaђу“ дoмeнa
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (11): Понашање према гневном купцу
  • Следећи број Економетра излази 6. фебруара 2018.
Podelite ovaj tekst: