НАША ТЕМА: Тежак пут до кредита

УСАИД Пројекат за боље услове пословања, после једногодишњег истраживања и анкете, припремио „Књигу препорука“ за Владу Србије, о условима финансирања МСП. Циљ је побољшање кредитних услова, не само за потребе ликвидности, већ и за инвестиције малих и средњих предузећа која су темељ будућег развоја домаће привреде

nasa-temaПриступ изворима финансирања за мала и средња предузећа (МСП) један је од кључних проблема за опстанак и развој овог сектора. Али, тај проблем се може решити уз поузданији извршни поступак, уз веће могућности финансирања и уз интензивнију сарадњу између фирми, финансијских институција и Владе Србије. За мала и средња предузећа, која су важан стратешки привредни сектор, неопходно је да имају изворе финансирања по разумној цени и под условима који одговарају њиховим потребама. Ако би мала и средња предузећа имала боље услове финансирања, могла би да прошире пословање и у друге регионе, да повећају извоз и да отворе нова радна места.

Ови и многи други предлози изложени су у „Књизи препорука“ коју је УСАИД-ов Пројекат за боље услове пословања представио Влади, крајем новембра 2012. године у Београду. Књига се заснива на једногодишњој студији услова финансирања спроведеној кроз анкетирање МСП широм земље. Анкета је показала да је класично, банкарско кредитирање исувише скупо за мала и средња предузећа, те да прибегавају другим начинима финансирања – из сопствене акумулације или позајмицама од родбине и пријатеља. У изради студије и књиге, осим експерата ангажованих у оквиру УСАИД-овог Пројекта, учествовао је и велики број партнера из државних институција и невладиних организација, МСП и предузетништва, као и независних аналитичара.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: