O ZELENIM POLITIKAMA: Možemo li led da razbijamo sami

Svake sedme zime Dunav se zaledi. Ovako vele oni koji uz reku i od reke žive: ribari, splavari, skeledžije…

Piše: Danijel Pantić, predsednik Saveta za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zelene stranke

Svet skroman i nemoćan spram moćne državne sile koja velikom rekom upravlja. Međutim, kada se reka zaledi onda je i država nedovoljno moćna spram prirode i njene nesputane ćudi, kako smo u januaru 2017. ponovo mogli da vidimo.

Polovinom januara sante leda su u Zemunu nosile sve redom nezaustavljivo pred sobom: splavove, čamce, marine… Nizvodno, bilo je pitanje hoće li negde nastati ledene poplave ili će led ipak proći dalje ka brani na Đerdapu, gde se, uz malo sreće, neće nagomilati u meri da ugrozi hidrocentralu.

Glavna tema je bila možemo li ikako da led razbijamo sami ili moramo da se snađemo na nekom drugom mestu. Ovo potonje je, kako se naposletku pokazalo, jedino bilo moguće i to uz angažovanje ledolomaca iz susedne Mađarske i onog jednog preostalog sa Đerdapa koji je u vlasništvu EPS-a.

U isto ovo vreme ugovoren je posao nabavke vojnih aviona u Rusiji koje ćemo remontovati u Batajnici, a što će da poreske obveznike košta 185 miliona evra. Novi ledolomac košta oko četiri miliona evra, dakle za pomenuti budžet koji je naša vojno neutralna država namenila za jačanje vojne sile, može da se nabavi 46 ledolomaca. Pitanje vremena isporuke je takođe interesantno. S obzirom na to da se ledolomci, kao i svi veći plovni objekti, rade po narudžbini, od porudžbine do isporuke je potrebno od 14 do 18 meseci. Moguće je ledolomce graditi u Srbiji, a oni mogu da služe kao, na primer, vatrogasni brodovi u letnjem periodu. Radi odbrane celog toka Dunava kroz Srbiju, dovoljno je šest ledolomaca. Ovo bi koštalo 24 miliona evra, a možda bi osnažilo i posustalu domaću brodogradnju.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • POSLOVANJE NAFTNE INDUSTRIJE U 2016. GODINI: Početak oporavka
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKVA ĆE BITI POSLOVNA 2017. GODINA: U najavi uspešno poslovanje i investicije
  • ELEKTRONSKI SERVISI I USLUGE AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Na putu ka kompletnoj elektronskoj upravi
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta su donele izmene Zakona o PDV-u
  • NIKOLA MATIĆ: Put do pametne infrastrukture
  • POSLOVNA SAZNANJA: Izmišljena priča
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kakvu uslugu želimo da dobijemo u hotelima
  • FELJTON: PITER DRAKER: Za poverenje potrebno najmanje tri godine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2017.
Podelite ovaj tekst: