IRENA VUJOVIĆ: “Nedostatak sredstava” je izgovor za nerad

Za kratko vreme smo realizovali brojne infrastrukturne i komunalne projekte u saradnji sa Gradom i nadležnim gradskim službama. Centralne gradske opštine, među kojima i Savski venac, ove godine imaju manje budžete, ali pravilnom raspodelom možemo mnogo toga da uradimo

Irena Vujović

Budžet beogradske opštine Savski venac je u 2017. godini umanjen za oko 100 miliona dinara u odnosu na prethodnu i iznosi oko 355 miliona dinara, od čega su 17 odsto prihodi koji u celosti pripadaju opštini. Najveći deo prihoda budžet ostvaruje od poreza na dohodak zarade, poreza na imovinu, poreza na prihod od samostalne delatnosti, komunalnih taksi i ostalih lokalnih taksi. Najteža je naplata poreza na imovinu fizičkih lica, kaže Irena Vujović, predsednica jedne od najstarijih opština Beograda, Savskog venca, na kojoj živi 42.000 stanovnika, a radi gotovo duplo više – 77.000.

Razlog zbog kojeg Savski venac i druge centralne gradske opštine ove godine imaju najniže budžete jeste, kako objašnjava sagovornica Magazina Biznis, što opština nije nadležna za investiciono ulaganje, već za tekuće održavanje – škola, obdaništa, parkova.

– Novim Zakonom o stanovanju dobićemo mogućnost da popravljamo i stambene ulaze. Uz to, budžet je namenjen i za razne projekte za mlade i starije sugrađane, socijalne i kulturne programe za šta smo ga i opredelili – kaže Irena Vujović, jedna od trenutno najmlađih predsednica beogradskih opština, a donedavno pomoćnica gradonačelnika Beograda.

• Šta konkretno možete sa takvim budžetom da uradite?

– Pravilnom preraspodelom i racionalnim trošenjem svakako možemo dosta toga da uradimo što je od značaja za naše sugrađane. I dalje tvrdim da je izraz „nedostatak sredstava“ izgovor za nerad, nemar i neodgovornost prema građanima.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • POSLOVANJE NAFTNE INDUSTRIJE U 2016. GODINI: Početak oporavka
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKVA ĆE BITI POSLOVNA 2017. GODINA: U najavi uspešno poslovanje i investicije
  • ELEKTRONSKI SERVISI I USLUGE AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Na putu ka kompletnoj elektronskoj upravi
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta su donele izmene Zakona o PDV-u
  • NIKOLA MATIĆ: Put do pametne infrastrukture
  • POSLOVNA SAZNANJA: Izmišljena priča
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kakvu uslugu želimo da dobijemo u hotelima
  • FELJTON: PITER DRAKER: Za poverenje potrebno najmanje tri godine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2017.
Podelite ovaj tekst: