KOSTA ANDRIĆ: Verujemo u domaću pamet

Veoma smo zadovoljni prvim rezultatima rada. U toku je prvi ciklus, a samo petnaestak dana od osnivanja Fonda, stiglo je preko 40 prijava. Radujemo se prvom krugu intervjua sa prijavljenim timovima jer želimo da otvorimo vrata širem ekosistemu tehnoloških inovacija i preduzetništva

Kosta Andrić

Od 19. januara 2017. godine u Beogradu radi ICT Hub Venture – prvi domaći privatni fond za investiranje u tehnološke kompanije u ranoj fazi razvoja. Osnivači ICT Hub-a su Dejan Ranđić, generalni direktor DNA Communications, Ilija Šetka, direktor Imleka, Slobodan Đinović, direktor Orion telekoma, Marko Hinić, ko-partner u kompaniji Alba partners, i Stevan Radak, direktor u kompaniji Playerhunter Gmbh, dok je Kosta Andrić direktor ICT Hub Venture fonda. Očigledno je da su osnivači rukovođeni činjenicama da je industrija informacionih tehnologija (IT) već godinama najbrže rastuća privredna grana u Srbiji. Samo u sektoru IT usluga godišnji izvoz je u 2015. godini prerastao pola milijarde evra, a očekuje se da će u naredne dve godine premašiti i milijardu evra. U ovom sektoru danas radi preko 200 kompanija, u kojima je zaposleno više od 6.000 ljudi.

Prvi privatni fond ICT Hub Venture, tehnološkim kompanijama nudi pojedinačne investicije do 30.000 evra u zamenu za udeo u kompaniji. O tome kako je došlo do ideje za osnivanje ICT Hub Venture, kako su se osnivači fonda okupili i zašto baš u ovom trenutku osnivaju Fond, Kosta Andrić, direktor Fonda kaže:

– Osnivanje ICT Hub Venture fonda je bio prirodan nastavak rada ICT Huba koji se već nekoliko godina bavi razvojem tehnološkog preduzetništva. Kao direktan učesnik tehnoloških promena kroz koje kao društvo prolazimo, bili smo u privilegovanoj poziciji da sagledamo domaću zajednicu iz dobrog ugla i uočimo suštinske potrebe, ali i izazove mladih tehnoloških kompanija. Naša je želja bila da kroz osnivanje ovog Fonda integrišemo sopstvena iskustva i iskustva osnivača i u temelje ugradimo alate koji će kompanijama u najranijem stepenu razvoja pružiti mogućnost za rešavanje ključnih izazova.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • POSLOVANJE NAFTNE INDUSTRIJE U 2016. GODINI: Početak oporavka
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKVA ĆE BITI POSLOVNA 2017. GODINA: U najavi uspešno poslovanje i investicije
  • ELEKTRONSKI SERVISI I USLUGE AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Na putu ka kompletnoj elektronskoj upravi
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta su donele izmene Zakona o PDV-u
  • NIKOLA MATIĆ: Put do pametne infrastrukture
  • POSLOVNA SAZNANJA: Izmišljena priča
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kakvu uslugu želimo da dobijemo u hotelima
  • FELJTON: PITER DRAKER: Za poverenje potrebno najmanje tri godine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2017.
Podelite ovaj tekst: