POSLOVNA SAZNANJA: Izmišljena priča

Kada biste mogli da promenite samo jednu stvar na svom radnom mestu, šta bi to bilo?

Piše: Stella Karl Ćosić

Ne, šef se ne podrazumeva. On ili ona su osoba, a ne stvar. Više sam mislila na okolnosti, na nešto što bi, ako bi se promenilo, pozitivno uticalo na vaš radni elan i osećaj zadovoljstva na radnom mestu. Ne, ni zarada ne spada tu, a verujte mi, ni promena zarade ne bi uticala dugoročno na vaš nivo zadovoljstva. Dobro, uhvatila sam vas nespremne. Dok vi razmišljate ispričaću vam jednu izmišljenu priču o top menadžerima i njihovim problemima. Izmišljena je zato što znamo da top menadžeri nemaju nikakve probleme. Realno, šta bi njima moglo da nedostaje kada imaju sve – plate, beneficije, kancelarije, zaposlene da rade umesto njih, moć odlučivanja. Ipak, za potrebe ove priče i top menadžeri i menadžerke imaju probleme, a neki od njih su:

 

 1. Noge u blatu, a glava u oblacima
 2. Mikromenadžovanje
 3. Dvorske igre
 4. Uhvati krivca
 5. Igra na ispadanje

Top menadžeri su spona između uprave, sa jedne, i zaposlenih sa druge strane. Simpatična definicija te situacije mogla bi zvučati kao “noge u blatu, a glava u oblacima”. Često postoji velika razlika između trenutnih mogućnosti kompanije – resursa u vidu tehnologije i zaposlenih i želja i očekivanja uprave i/ili vlasnika

Ako bi trebalo da jednom rečju opišemo šta osećaju ovi izmišljeni top menadžeri, ta reč bi bila pritisak. Ipak, taj termin skriva mnoge druge značajne informacije, a da bismo mogli bilo šta da promenimo, potrebno je prvo da postanemo svesni šta je to.

Top menadžeri su spona između uprave, sa jedne, i zaposlenih, sa druge strane.

Simpatična definicija te situacije mogla bi zvučati kao “noge u blatu, a glava u oblacima”. Često postoji velika razlika između trenutnih mogućnosti kompanije – resursa u vidu tehnologije i zaposlenih i želja i očekivanja uprave i/ili vlasnika.

Pozicija “noge u blatu, a glava u oblacima” traži od njih da budu pravi lideri koji će brzo razmišljati, biti inovativni, umeti da motivišu i inspirišu zaposlene. Ova pozicija podrazumeva da budu spretni i sposobni da sa manje resursa postignu veće rezultate jer to se očekuje – da troškovi budu manji nego prihodi i da profit vrtoglavo raste.

Šta mislite da bi menadžeri u ovoj situaciji najviše želeli?

Pa, možda malo razumevanja i jasnije smernice kako da to što se očekuje i ostvare. Na žalost, sasvim jasnih smernica često nema. A ni razumevanja.

Pošto ne dobijaju jasne smernice, često ih ni sami ne daju svojim zaposlenima pa do rešenja dolaze kroz pokušaje i pogreške, idu po mišljenje, prenose ga dalje, bivaju mikromenadžovani i mikromenadžuju. Ovakvo ponašanje ima za posledicu gubitak poverenja.

Šta mislite da top menadžerima u ovoj situaciji najviše treba?

Da se to poverenje opet uspostavi na obe strane – da im se veruje i da mogu da veruju. Situaciju dodatno otežavaju “dvorske igre”, klanovi ili struje koji dodatno komplikuju poljuljane odnose poverenja. Neiskusni top menadžeri u ovoj čudnoj igri mogu da prođu “k’o bosi po trnju”.

Većina njih bi volela da ne mora da igra ovu igru, da sve ako je moguće bude transparentno, a informacije nedvosmislene, pa da lepo može da se posveti poslu i razmišljanju kako nešto može da se realizuje i kako neka greška može da se analizira i u budućnosti izbegne.

Ipak, ako ne odigraju dobro, lako mogu da se nađu kao učesnik u igri “tražimo krivca”.

Čiji sektor je pogrešio, čiji zaposleni nije uradio sve kako treba i “ko je kriv” – igra je poznata od davnina, fantastična za gubljenje vremena i uništavanje svakog smisla.

Ujedno, ova igra je idealna priprema terena za sledeći nivo – ispadanje iz igre.

Ako bi nešto top menadžeri voleli da promene to je taj stalno prisutan oblačić koji visi iznad njih i šapuće „ko je sledeći (za ispadanje)“.

Ova izmišljena priča, kao i sve izmišljene priče, ima neko značenje – ono koje vi odredite.

Priča o top menadžerima i njihovim problemima je izmišljena zato što znamo da top menadžeri nemaju nikakve probleme. Realno, šta bi njima moglo da nedostaje kada imaju sve – plate, beneficije, kancelarije, zaposlene da rade umesto njih, moć odlučivanja. Ipak, za potrebe ove priče i top menadžeri i menadžerke imaju probleme…

Može da vas zabavi, može da vas smori, a može i da vas trgne i navede da razmislite i odgovorite na pitanje: Da je ovo možda vaša priča, koju jednu stvar biste bili spremni da uradite i promenite kako bi se stvari promenile nabolje? Vi, ne neko drugi.


U ovom broju još i …

 • POSLOVANJE NAFTNE INDUSTRIJE U 2016. GODINI: Početak oporavka
 • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKVA ĆE BITI POSLOVNA 2017. GODINA: U najavi uspešno poslovanje i investicije
 • ELEKTRONSKI SERVISI I USLUGE AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Na putu ka kompletnoj elektronskoj upravi
 • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta su donele izmene Zakona o PDV-u
 • NIKOLA MATIĆ: Put do pametne infrastrukture
 • POSLOVNA SAZNANJA: Izmišljena priča
 • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kakvu uslugu želimo da dobijemo u hotelima
 • FELJTON: PITER DRAKER: Za poverenje potrebno najmanje tri godine
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2017.
Podelite ovaj tekst: