ISKOSA GLEDANO: Svi smo mi pomalo lopovi?

Samo nam treba omogućiti da se domognemo nekog položaja i pokažemo se u svoj punoći svog talenta za zloupotrebu tog položaja radi krađe javnog novca ili nanošenja štete ogromnom broju ljudi a u korist ograničenog broja ili čak pojedinca.

Piše: Ruža Ćirković

Ovaj zaključak se s pravom nameće svakome ko je u stanju da prati svet u svoj njegovoj širini i političkoj punoći. Da ispravnost tog zaključka dokažu, bore se političke stranke širom sveta, a nama se nastoji utuviti u glavu da je to speci kum našeg okruženja – stranka A bori se iz petnih žila i svim sredstvima da dođe na vlast i odmah utvrdi da je njena prethodnica stranka B lagala i krala te da njene čelnike i njoj bliske osobe raznih fela treba pravo u zatvor, a stranka B ne gubi vreme u isto tako beskrupuloznom nastojanju da se na vlast vrati i pokaže kako je stranka A lagala i krala i da je treba u zatvor. A pre nego što je to dokazala, stranka B otpusti iz statusa krivca svoje novopečene ugledne članove, tako što siroto tužilaštvo saopšti ne da nisu krivi (to, nikako) nego da nema dovoljno dokaza da su krivi, ili iz statusa krivca otpusti svoje finansijere, tako što se baš zgodno desi da postupak protiv njih zastari!

Zato je u današnjem svetu najpotrebnije i najteže završiti školu zdravog razuma. A ja verujem da narod poseduje neku, s kolena na koleno prenošenu i utvrđivanu mudrost, pa ispite iz škole zdravog razuma polaže tako što se na napred pomenute olimpijade u korupciji i borbi protiv korupcije, više ne osvrće. Kad ste poslednji put videli da je neko dobio izbore tako što mu je glavna i prva tačka izbornog programa bila borba protiv korupcije. Ili da je neko na izborima kažnjen zbog optužbi za korupciju – pogledajte samo slučaj bivšeg slovenačkog premijera Janeza Janše ili gradonačelnika Zagreba Milana Bandića…

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • POSLOVANJE NAFTNE INDUSTRIJE U 2016. GODINI: Početak oporavka
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKVA ĆE BITI POSLOVNA 2017. GODINA: U najavi uspešno poslovanje i investicije
  • ELEKTRONSKI SERVISI I USLUGE AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Na putu ka kompletnoj elektronskoj upravi
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta su donele izmene Zakona o PDV-u
  • NIKOLA MATIĆ: Put do pametne infrastrukture
  • POSLOVNA SAZNANJA: Izmišljena priča
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kakvu uslugu želimo da dobijemo u hotelima
  • FELJTON: PITER DRAKER: Za poverenje potrebno najmanje tri godine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2017.
Podelite ovaj tekst: