UVOD U BIZNIS: Ko sme da reformiše javna preduzeća

Ako ste početkom februara pročitali u srpskim tabloidima da direktor Javnog preduzeća Srbijagas mesečno zaradi (plata, plus članstvo u odborima) 2.476.679 dinara (blizu 20.000 evra), što je za 172.183 dinara (blizu 1.400 evra) više nego što je zarađivao pre šest meseci, pa ako su vam poznate priče o gubicima u našim javnim preduzećima, onda ne možete a da ne izgubite nadu da će problemi u državnim preduzećima uskoro biti rešeni. Pišem uskoro, a mislim ikada. Doista, baš obeshrabrujuće deluje sve što se dešava u vezi sa reformama u srpskim javnim preduzećima već nekoliko godina.

Piše: Radojka Nikolić

Kao što je poznato, javna preduzeća, a među njima prevashodno EPS i Srbijagas, označeni su kao veliki gubitaši čije stanje treba što pre rešavati, ako se želi sređivanje javnih finansija. Jer, krajem 2016. godine, prema oceni Fiskalnog saveta (Vladimir Vučković u izjavi za TV N1, 6. septembra 2016), dug EPS-a je dostigao 1,2 milijarde evra i nastavlja da se uvećava. Zatim, Srbijagas, uz nasleđene dugove iz prošlosti, uglavnom zbog neplaćanja računa za gas od strane državnih preduzeća, dobiće u 2017. godini državne garancije (kredite) u iznosu od oko 200 miliona evra (Fiskalni savet, ocene budžeta za 2017., 9. decembar 2016).

No, osim Fiskalnog saveta koji upozorava da će javna preduzeća pojesti značajan deo srpskog budžeta i BDP-a (oko 0,9 odsto), još i MMF i Svetska banka ne propuštaju priliku, evo već dve godine, da istaknu da su najveći problem srpskih javnih finansija – javna preduzeća. U okviru aktuelnog aranžmana koji se sa Srbijom sprovodi već dve godine, ovi strani kreditori naglašavaju da je neophodno najpre srediti stanje u javnim preduzećima ako se želi izlazak privrede na brže stope rasta. Da ne podsećamo na izjave šefa kancelarije Svetske banke Tonija Verheijena koji je u brojnim javnim nastupima ocenjivao da su srpska javna preduzeća tempirana bomba.

Očigledno, sva ta upozorenja su prilično uzaludna. Jer, dok ste u februaru čitali o povećanim ličnim prihodima (mesečno, pravo malo bogatstvo!) direktora Srbijagasa, dotle ste u januaru iz EPS-a imali slučaj naduvanih računa za struju – i do dvadeset puta su bili veći računi. Ko je kriv – još se utvrđuje, a strujomeri se ponovo očitavaju. Mediji su se oko toga zatalasali malo više zato što se povodom visokih računa javio premijer lično. Da toga nije bilo, sve bi prošlo bez tako velike buke.

Ali, ako pogledate kako izgleda igra velikih brojeva, onda je potkradanje moguće svakog meseca. Na primer, u Srbiji postoji 3,5 miliona električnih brojila – 3,1 milion brojila u domaćinstvima i oko 400.000 brojila kod industrijskih potrošača. Dakle, ako se na svakom računu, pored onoga što treba platiti za potrošenu struju, doda po samo jedan dinar mesečno, EPS je u dobitku 3,5 miliona dinara (oko 28.000 evra)! Ako se doda na svaki račun po deset dinara, EPS je u dobitku oko 280.000 evra! Doda li se jedna “stotka” dinara, eto prihoda EPS-u od 2,8 miliona evra. Mesečno. Godišnje iznad 33 miliona evra… Da, zvuči neverovatno, ali može li svaki potrošač na svom računu za struju da utvrdi da li je platio dinar više? Ili deset dinara više? Ili sto dinara?! Teško…

Ova virtuelna računica je samo metafora koja pokazuje koliko javna preduzeća u Srbiji mogu biti “Alajbegova slama”. Zato direktor Srbijagasa i može da ima mesečna lična primanja od oko 20.000 evra i zato prosečna plata u EPS-u (oko 30.000 zaposlenih) može da dostigne 80.000 dinara. I baš zbog toga, ostaje i dalje veliko pitanje: Da li će neko, ikada, uspeti da reformiše srpska javna preduzeća?


U ovom broju još i …

  • POSLOVANJE NAFTNE INDUSTRIJE U 2016. GODINI: Početak oporavka
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKVA ĆE BITI POSLOVNA 2017. GODINA: U najavi uspešno poslovanje i investicije
  • ELEKTRONSKI SERVISI I USLUGE AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Na putu ka kompletnoj elektronskoj upravi
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta su donele izmene Zakona o PDV-u
  • NIKOLA MATIĆ: Put do pametne infrastrukture
  • POSLOVNA SAZNANJA: Izmišljena priča
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kakvu uslugu želimo da dobijemo u hotelima
  • FELJTON: PITER DRAKER: Za poverenje potrebno najmanje tri godine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2017.
Podelite ovaj tekst: