ZORAN DRAKULIĆ: Svaka vlast ima svoje miljenike

Aktivnost srpske privrede je niska i trebalo bi da se bolje iskoriste naši potencijali – i potencijali privrednih resursa i nas privrednika. Ja danas, na primer, radim sa 10 odsto kapaciteta. Nisam jedini, takvih je mnogo. Hoćemo da pomognemo zemlji i da radimo. Ali, država definitivno favorizuje strane investitore, strancima se nude ogromne pogodnosti, daju im se bolji uslovi nego nama. Mi iz Kluba “Privrednik” nudimo saradnju Vladi Srbije

Zoran Drakulić

Ozbiljno razmišljam da se javim na konkurs koji je država raspisala krajem prošle godine, a kojim se traži profesionalni menadžment za RTB Bor, kaže Zoran Drakulić, vlasnik Point grupe, u razgovoru za Magazin Biznis. „Mogao bih da organizujem ljude koji znaju to da rade. Zaista razmišljam da konkurišem na tom tenderu, iako znam da ne bih bio izabran“. Svoj pesimistični stav Drakulić obrazlaže uverenjem da država favorizuje strane u odnosu na domaće investitore, pa veruje da će u konkretnom poslu stranci imati prednost.

„RTB Bor ima perspektivu. Za razliku od Železare Smederevo, sa kojom je država takođe prvobitno primenila sličan model upravljanja i izabrala profesionalni menadžment, RTB Bor je sasvim druga priča. Ne bih poredio te dve firme, među njima postoji ogromna razlika. U Smederevu nemamo sirovinu za pravljenje čelika, sve moramo da uvozimo. Logistički je to jako komplikovano i skupo, jer stotine hiljada tona sirovina mora da se doveze. Bor je nešto drugo. Mi iz naših rudnika vadimo bakar i pravimo proizvod koji je dobar, koji se prodaje na berzi i koji ima svoju vrednost“, tvrdi Drakulić.

Zanimljivo je da je u proleće 2015. godine, kada je na tenderu koji je Vlada raspisala tim Petera Kamaraša dobio posao upravljanja Železarom, Drakulić gotovo doslovce predvideo kako će se ova poslovna saga završiti. „Kredibilitet tih ljudi koji su dobili da vode Železaru je poznat. Ko će da odgovara ako za godinu dana oni kažu – nema profita, nema para“, rekao je tada Drakulić, koji danas kaže:

– I šta se dogodilo? Pokazalo se da sam bio u pravu. Železara ne može da posluje s profitom. Tvrdim da ni kineski „Hestil“ neće moći da ostvaruje dobit. Čelika na svetskom tržištu ima koliko hoćeš. Sa bakrom je već druga priča. Problem je što je nova topionica potpuno promašena investicija i što mi za nju nemamo dovoljno kvalitetan koncentrat, već moramo da ga uvozimo da bismo ga mešali sa domaćim koncentratom. Mogli smo da problem topionice i zagađenja rešimo za znatno manje para.

• Ali, situacija je sada takva kakva jeste. Šta biste Vi uradili? Kakvi su Vam planovi za RTB Bor?

– Nisam unutra i ne znam. Možda bismo privremeno zatvorili topionicu. Ili bismo, možda, uradili nešto sa drugom linijom stare topionice. Možda je isplativije poboljšati je i staviti u funkciju. Trebalo bi videti šta je najracionalnije i da li nova topionica može da se iskoristi takva kakva jeste. Sada nema nazad. Moglo je to sve mnogo manje da košta, a da više novca uložimo u rudnike. Uostalom, hajde da vidimo šta je napisala u studiji konsultantska kuća „Mekinsi“ koja je radila analizu. Da li je to neka tajna? Tu studiju niko dosad nije video. Mi ćemo je videti ako uđemo unutra, ali za sada ne znamo detalje.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • POSLOVANJE NAFTNE INDUSTRIJE U 2016. GODINI: Početak oporavka
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKVA ĆE BITI POSLOVNA 2017. GODINA: U najavi uspešno poslovanje i investicije
  • ELEKTRONSKI SERVISI I USLUGE AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Na putu ka kompletnoj elektronskoj upravi
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta su donele izmene Zakona o PDV-u
  • NIKOLA MATIĆ: Put do pametne infrastrukture
  • POSLOVNA SAZNANJA: Izmišljena priča
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kakvu uslugu želimo da dobijemo u hotelima
  • FELJTON: PITER DRAKER: Za poverenje potrebno najmanje tri godine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2017.
Podelite ovaj tekst: