I POLITIKA JE ROBA KOJA MORA DA NAĐE SVOJE KUPCE: Svaki glasač je potrošač

Politički konsalting danas je unosan biznis koji se od drugih razlikuje po tome što “stvara istoriju”, doprinoseći pobedi (ili porazu) određenih ličnosti. To je industrija koja obrće milijarde (dolara, evra, dinara – svejedno), mada se retko pominje kao industrija

Pobeda Trampa demantovala je sve analitičare i prognozere koji su očekivali debakl

Kad se pomene reč “izbori”, prva sledeća koja se nameće jeste “kandidat(i)”, pa potom “kampanja”. U središtu pažnje su, naravno, oni koji trče neku političku trku, njihova vojska su članovi partije i njena mašinerija, dok je važan, sve češće i ključni akter, u pozadini. Pomene se tek usput, najčešće na samom početku i na kraju izbornog spektakla.

Taj nevidljivi i u svakom slučaju pozadinski akter jeste profesionalni politički konsultant. Savremena izborna kampanja postala je nezamisliva bez ovih specijalista (u našim izbornim duelima uglavnom stranih).

Politički konsalting danas je unosan biznis koji se od drugih razlikuje po tome što “stvara istoriju”, doprinoseći pobedi (ili porazu) određenih ličnosti. To je industrija koja obrće milijarde (dolara, evra, dinara – svejedno), mada se retko pominje kao industrija.

Najčešće se meša sa lobiranjem i oglašavanjem i smatra njihovim čedom, mada je obrnuto: i oglašavanje i lobiranje su derivati političkog konsaltinga. Najstarijim poslenikom ove branše se na neki način može smatrati Makijaveli, sa svojim svevremenskim savetima za osvajanje i očuvanje vlasti, dok je profesionalno vođenje kampanja od strane za tu svrhu angažovanih eksperata debitovalo u američkoj politici tridesetih godina prošlog veka, kada su postavljena osnovna pravila i metode ovog zanata. Koji se nisu promenili, uprkos tome što je konsultantima i njihovim klijentima danas dostupno mnogo više medija i više alata.

Nisu svemoćni, ali su neophodni

Biznis političkog savetovanja danas je, međutim, pod lupom kritičkog preispitivanja zbog dva politička potresa koja su obeležila prošlu godinu i čije su se posledice, naravno, prenele i u ovu. To su referendum o izlasku Velike Britanije iz EU (Bregzit) i šokantna pobeda milijardera Donalda Trampa koji je postao 45. predsednik SAD.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • POSLOVANJE NAFTNE INDUSTRIJE U 2016. GODINI: Početak oporavka
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKVA ĆE BITI POSLOVNA 2017. GODINA: U najavi uspešno poslovanje i investicije
  • ELEKTRONSKI SERVISI I USLUGE AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Na putu ka kompletnoj elektronskoj upravi
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta su donele izmene Zakona o PDV-u
  • NIKOLA MATIĆ: Put do pametne infrastrukture
  • POSLOVNA SAZNANJA: Izmišljena priča
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kakvu uslugu želimo da dobijemo u hotelima
  • FELJTON: PITER DRAKER: Za poverenje potrebno najmanje tri godine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2017.
Podelite ovaj tekst: