PROFESOR DR DRAGAN POVRENOVIĆ: Svet brže od nas prepoznaje naše pronalaske

Do sada je kroz Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji prošlo 2.479 timova sa preko 7.500 učesnika. Stvoreno je više od 80 novih preduzeća sa nekoliko stotina novih radnih mesta, što je naš najvažniji rezultat, jer je to proizvod znanja koje su stekli tokom obuke. Nagradni fond se menjao, ali je za prethodnih 12 godina isplaćeno oko 79.500.000 dinara

Profesor Dr Dragan Povrenović

Krajem decembra Radio televizija Srbije u direktnom prenosu, na svom Drugom programu, emituje jedan nesvakidašnji program: Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji (NTI). Tada pred žirijem i gledaocima pokažu svoje naučnotehnološke inovacije ekipe koje su ušle u najuži krug Takmičenja a najbolji dobiju novčane nagrade. I tako već dvanaest godina. Imala sam prilike da kao član žirija, kao novinar i urednik, učestvujem tri puta u finalu ovog Takmičenja i da se uverim u značaj promocije primenjene nauke i inovacija naših nadarenih ljudi, svih generacija.

Jedan od inicijatora nastanka ovog Takmičenja je diplomirani inženjer dr Dragan Povrenović, profesor na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu. U razgovoru za Magazin Biznis on podseća da se ovo nadmetanje, kao državni projekat, neprekidno održava od 2005. godine i da će u ovoj godini biti trinaesto po redu.

– Resorno ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj je svih ovih godina obezbeđivalo potrebna sredstva i okupljalo i partnere i realizatore Takmičenja. Kao partneri, tokom prethodnih godina su u organizaciji učestvovali: Privredna komora Srbije sa svojom infrastrukturom i mrežom regionalnih privrednih komora, Radio televizija Srbije, kao medijski partner, Novosadski poljoprivredni sajam, Beogradski sajam tehnike, Zavod za intelektualnu svojinu Srbije i Inovacioni fond Srbije, a realizatori samog Takmičenja su bili Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i Tehnološko-metalurški fakultet iz Beograda. Organizacioni tim, koji predvodi prof. dr Vojin Šenk, diplomirani inženjer, sastavljen je pre svega od mladih, kreativnih i visokoobrazovanih saradnika, različitih struka. Od 2007. godine u Takmičenje je uključena i Republika Srpska u kojoj je nosilac organizacije Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja – navodi dr Povrenović.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • POSLOVANJE NAFTNE INDUSTRIJE U 2016. GODINI: Početak oporavka
  • ANKETA MAGAZINA BIZNIS: KAKVA ĆE BITI POSLOVNA 2017. GODINA: U najavi uspešno poslovanje i investicije
  • ELEKTRONSKI SERVISI I USLUGE AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE: Na putu ka kompletnoj elektronskoj upravi
  • REVIZIJA I RAČUNOVODSTVO: Šta su donele izmene Zakona o PDV-u
  • NIKOLA MATIĆ: Put do pametne infrastrukture
  • POSLOVNA SAZNANJA: Izmišljena priča
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: Kakvu uslugu želimo da dobijemo u hotelima
  • FELJTON: PITER DRAKER: Za poverenje potrebno najmanje tri godine
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2017.
Podelite ovaj tekst: