МЛАДИ ПРЕДУЗЕТНИК, ВЕЋ У СВОЈОЈ 24. ГОДИНИ ОСВАЈА ТРЖИШТЕ: Од дечије игре до прве српске лед сијалице

Виктор Вајс је од оца учио како се воде пословни договори, а све што зна у вези са производњом расветних тела, самоук је савладао још од тинејџерских дана. Данас је директор компаније која упошљава више од 60 радника и почиње да се шири и на тржиште региона

Виктор Вајс

Још као средњошколац Виктор Вајс (24) пратио је оца на службеним путовањима. Присуствовао је састанцима широм света; како каже, седео у другом реду – слушао и учио. Фигуративно речено, „хватао је белешке” посматрајући како отац Иван преговара, склапа послове и развија компанију која се у тим данима, једним својим делом, бавила увозом и продајом на српско тржиште расветних тела и декоративне расвете. Касније, док је студирао економију, уз путовања, време је проводио у једном изнајмљеном магацину, у београдском насељу Ледине. Ту је расклапао и наново састављао лед сијалице, покушавајући да одгонетне како раде оне које је његов отац увозио са кинеског тржишта.

Све му је било забавно јер је завршавао Ваздухопловну академију – смер авиомеханичара и одмалена волео да ствара рукама, па му је мануелни рад инспиративан и доживљава га попут игре.

Присећа се да су му тих дана вршњаци говорили да није кул, да без везе троши време радећи.

– Нисам избегавао изласке, ни забаву. Једноставно, могао сам све да стигнем. Нисам занемарио ни испите, ни друштво, иако сам пуно ноћних часова провео „играјући” се са сијалицама.

После су му ти исти другари, када су се сами запослили по завршетку студија, признали да је њихова „блеја“ била губљење времена, и, када би могли да врате време, следили би његов пример, уз широк осмех прича Виктор Вајс, генерални директор „Вајс лајта”(Weiss light), прве српске фабрике лед сијалицa.

Искорак из очеве компаније „Интернешенел хелт” (International Health) направљен је децембра 2016. године када је „Вајс лајт” од кћерке фирме постала потпуно самостална компанија са Виктором на челу.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • УДРУЖEЊЕ СРMEК OРГAНИЗУJE СEMИНAР O ПOСЛOВНOJ ИЗВРСНOСTИ И ПРИМЕНИ EFQM МОДЕЛА: Нова знања о стандардима квалитета
  • Обука инжењера за примену дигиталних технологија
  • ДРИМСКО-ЛИМСКЕ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ ОБАРАЈУ РЕКОРДЕ: Више струје из хидропотенцијала
  • EНTOНИ J. MEJO И НATAН НOИРA: ЊИХOВO ВРEME (5): Предузетници новог миленијума
  • Следећи број Економетра излази 6. новембра 2018.
Podelite ovaj tekst: