„СТАТОВАЦ“ ПРЕВАЗИШАО ТРАДИЦИОНАЛНО КЊИЖАРСТВО: Отац започео, син наставио и унапредио пословање

Из скромне књижаре од двадесет квадрата израсла је компанија која послује на осам хиљада квадрата, планира проширење на још толико, запошљава осамдесет људи, извози у четрнаест земаља и ангажује 150 кинеских фабрика да раде за њу

Ранчеви, торбе, школски прибор… део богатог асортимана у књижарама „Статовца“

Лесковчанин Драган Стојковић је 1991. године основао малу књижару на двадесет квадрата и назвао је по родном селу Статовац. После његове смрти књижару је преузео син Миленко Стојковић, који је у то време имао само осамнаест година. Миленко је наставио оно што је његов отац започео и, захваљујући упорности и предузетничком духу, успео је да створи компанију чије се име данас изговара са великим поштовањем. У почетку је радио са девојком Драганом, касније супругом. Унапређивали су асортиман, пратили потребе и захтеве купаца, са намером да иду корак даље у односу на традиционално поимање књижарства.

Прекретницу на том путу свакако представља Миленков одлазак у Кину, где је препознао одређене артикле из школског програма (ранчеве, пернице, оловке) са дизајнима који су били занимљиви за то време. Кренуо је са велепродајом, а малу књижару у Светоилијској улици у Лесковцу, коју је основао његов отац, проширио је на стотинак квадрата. Велепродаја се развијала врло брзо, тридесетак посто годишње, повећавали су се и продаја и приходи. Увоз робе од два-три контејнера го
дишње повећан је на педесетак контејнера. Фирма је потом купила садашњи објекат у Моравској улици у Лесковцу, проширила га на око три хиљаде квадрата, реновирала и опремила по светским стандардима. Затим је успостављена и садашња организациона структура. Запослени раде у условима које би пожелео сваки радник у најразвијенијим компанијама света.

– Тренутно имамо књижару у Светоилијској улици где је све почело, у оквиру нове пословне зграде имамо кеш енд кери на петсто квадрата, а исто такав објекат имамо и у центру Новог Сада, поред „Меркатора“. Изнад ове књижаре нам је пословни простор, такође на петсто квадрата, а до књижаре је магацин на две хиљаде квадратних метара. У Лесковцу користимо и четири хиљаде квадрата закупљеног складишта царине.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • УДРУЖEЊЕ СРMEК OРГAНИЗУJE СEMИНAР O ПOСЛOВНOJ ИЗВРСНOСTИ И ПРИМЕНИ EFQM МОДЕЛА: Нова знања о стандардима квалитета
  • Обука инжењера за примену дигиталних технологија
  • ДРИМСКО-ЛИМСКЕ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ ОБАРАЈУ РЕКОРДЕ: Више струје из хидропотенцијала
  • EНTOНИ J. MEJO И НATAН НOИРA: ЊИХOВO ВРEME (5): Предузетници новог миленијума
  • Следећи број Економетра излази 6. новембра 2018.
Podelite ovaj tekst: