За неколико секунди и слање и пријем новца, ниже накнаде за картице

Банке које буду пружале услуге инстант плаћања имаће обавезу да то омогуће на шалтерима својих експозитура као и коришћењем електронских канала – интернет и мобилно банкарство

Драгана Станић

Два су кључна датума за предузећа и грађане у Србији. Први је 22. октобар када би требало да почне примена системa инстант плаћања, који ће омогућити пренос новца са рачуна на рачун током 24 сата, викендом и празницима, односно нонстоп свих 365 дана. Бољитак очекује и трговце. Од 17. децембра банке са којимa буду уговарали коришћење ПОС терминала имаће обавезу да искажу све накнаде које обрачунавају за дебитне, кредитне и пословне картице из картичарских система који се користе у Србији, а тада би требало и да буду смањене међубанкарске накнаде и то максимално 0,5 одсто вредности извршене трансакције за дебитне, односно 0,6 одсто за кредитне картице.

Шта ће конкретно значити примена инстант плаћања у пракси? Биће олакшан живот и грађана и привреде јер ће за неколико секунди моћи да се обави слање и пријем новца, преношење новца примаоцу и то само на основу броја мобилног телефона, добијање рачуна за воду, мобилни, кабловску… преко мобилног или интернет банкарства а затим на исти начин и могућност лаког плаћања.

Банке које буду пружале услуге инстант плаћања имаће обавезу да омогуће извршавање инстант плаћања на шалтерима у оквиру својих експозитура, као и коришћењем електронских канала попут интернет и мобилног банкарства. Опционо могу и да изаберу једно или друго, али најкасније до 1. априла 2019. године, након чега морају омогућити инстант плаћања клијентима на свим каналима.

“Сва плаћања до 300.000 динара која клијенти означе као хитна, уношењем словне ознаке “Х” у поље хитно на налогу, биће извршена као инстант плаћања, што значи да ће за свега неколико секунди онај коме је плаћање намењено добити средства на свом рачуну, а онај ко плаћа, потврду да је плаћање извршено и средства одобрена – објашњавају за Економетар у Народној банци Србије.

Оно што ће платни систем Народне банке Србије такође омогућити јесте преношење новца примаоцу, а да се не мора знати број текућег рачуна. Неопходан је само број његовог мобилног телефона.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • УДРУЖEЊЕ СРMEК OРГAНИЗУJE СEMИНAР O ПOСЛOВНOJ ИЗВРСНOСTИ И ПРИМЕНИ EFQM МОДЕЛА: Нова знања о стандардима квалитета
  • Обука инжењера за примену дигиталних технологија
  • ДРИМСКО-ЛИМСКЕ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ ОБАРАЈУ РЕКОРДЕ: Више струје из хидропотенцијала
  • EНTOНИ J. MEJO И НATAН НOИРA: ЊИХOВO ВРEME (5): Предузетници новог миленијума
  • Следећи број Економетра излази 6. новембра 2018.
Podelite ovaj tekst: