КАКО ЈЕ ЈЕДАН ПОЗИВ ПРОМЕНИО ЂЕВЂЕЛИЈУ: Од терета до успешног породичног бизниса

Породица Кундурџијев прва је у Ђевђелији кућу претворила у хотел, а нaкон три године овај градић на југу Македоније има 50 хотела на сајту booking.com

Лепа башта у којој гости доручкују, вечерају и одмарају

За већину оних који се још сећају некадашње земље, Ђевђелија је синоним крајњег југа бивше Југославије.

У новим политичко-друштвеним приликама, управо овај географски положај Ђевђелије данас све више обликује њен привредни профил. У градићу, који чини десетак претежно сеоских општина, захваљујући чињеници да је на самој граници са Грчком, развијен је дентални туризам, те је очигледно да, донедавно затегнути односи Македоније и Грчке, нису били сметња „поправљању осмеха“ бар код грађана Грчке.

Ђевђелија има око 15.000 становника, али током туристичке сезоне кроз њу, односно кроз гранични прелаз у непосредној близини, прође, како се процењује, осам милиона путника.

Ђевђелија донедавно није знала како да извуче економску корист од бројних моторизованих путника којима се налази на рути, нити како би могла бар на тренутак да их заустави, иако се налазила и на половини пута већине пролазника из средње или западне Европе, али и из Србије, иза којих је више стотина километара, и још толико пред њима до дестинација у Грчкој или Турској.

Почетком ове деценије трговачка породица Кундурџијев одлучила је да прода породичну кућу у ратарском селу Стојаково, у општини Ђевђелија. Постало им је оптерећење да уз кућу у Ђевђелији, и трговине робом широке потрошње, брину и о старој породичној кући. Дуго се нико није јављао на оглас, док није позвао један Београђанин и питао да ли би он са породицом могао да преспава у кући.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • УДРУЖEЊЕ СРMEК OРГAНИЗУJE СEMИНAР O ПOСЛOВНOJ ИЗВРСНOСTИ И ПРИМЕНИ EFQM МОДЕЛА: Нова знања о стандардима квалитета
  • Обука инжењера за примену дигиталних технологија
  • ДРИМСКО-ЛИМСКЕ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ ОБАРАЈУ РЕКОРДЕ: Више струје из хидропотенцијала
  • EНTOНИ J. MEJO И НATAН НOИРA: ЊИХOВO ВРEME (5): Предузетници новог миленијума
  • Следећи број Економетра излази 6. новембра 2018.
Podelite ovaj tekst: