ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА – ВЕЛИКА ШАНСА ЗА СРПСКЕ ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ: Србија извози 99 одсто органског воћа

Све више младих пољопривредника у Србији прелази на органску производњу, а значајна подршка стиже и из међународних пројеката. У Еко агри центру у Селенчи недавно је представљен пројекат у којем учествују Србија, Хрватска, Словачка, Мађарска, Украјина и Пољска. Из Вишеградског фонда биће уложено око 43.000 евра за примену истраживачких и иновативних решења, као и ИТ технологија у развоју органске производње

Младе људе данас нећете привући да копају, али хоћете ако ту има неки дрон да лети изнад поља! Органска производња пружа много могућности баш у примени високе технологије и ту видим нашу велику шансу. Млади пољопривредници тако имају прилику да покажу како да се нове технологије „уграде“ у органску производњу да би она била што рентабилнија.

Овим речима је професорка др Бранка Лазић, једна од заслужних стручњака који су поставили темеље органској производњи у Србији и чланица УО Еко агри центра из Селенче, упутила позив произвођачима органске хране да се прикључе новом пројекту овог центра. Наиме, Еко агри центар је 12. јула покренуо пројекат Иновације у системима органске хране зарад одрживе производње и очувања животне средине, а у пројекту учествују Србија, Хрватска, Словачка, Мађарска, Украјина и Пољска. Циљ овог међународног програма у који ће бити уложено 42.730 евра, а који финансира Вишеградски фонд, јесте примена истраживачких и иновативних решења која ће допринети развоју органске производње у Србији и региону. Учесници пројекта моћи ће да примене најновија достигнућа савремене технологије у органској производњи, на шта указује и Бранка Лазић:
– Сада је право време за развој органске производње која бележи скок и у Србији. Веома сам срећна што ће и овај програм бити везан за високе технологије. Млади имају добре идеје и ово је одлична шанса за њих – каже госпођа Лазић.

Према речима Јелене Ковачевић, представнице тима који руководи пројектом, планирано је да све заједничке активности трају до јуна 2020. године.

Фото: ОрганикНет

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Докторске студије у Словенији на српском језику
  • НАША ТЕМА – ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА У СРБИЈИ
  • Следећи број Економетра излази 1. октобра 2019.
Podelite ovaj tekst: