ПРЕДУЗЕТНИШТВО И ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ: Вредиш колико продаш

Домаћи стартап екосистем први пут се нашао у глобалној анализи Startup Genome. У појединим категоријама заузели смо висока места, док смо у топ пет земаља по броју блокчејн девелопера, а то је област чија се експанзија тек очекује

Данас не постоји индустрија у којој не може да се примени дигитална иновација

Вести из Србије из ИТ предузетништва у последње време биле су више него повољне. Два стартапа, један из Ниша, други из Новог Сада, успешно су прешла у власништво великих светских компанија.

Најпре је Фрејм (Frame), који су покренула тројица Нишлија у стану једног од њих, прошлог лета продат америчком клауд гиганту Нутаниксу (Nutanix) за 165 милиона евра. Поређења ради, месец дана касније, некадашњи пољопривредни гигант ПКБ променио је власника за износ нешто већи од 105 милиона евра.

Почетком ове календарске године, иновативни Новосађани окупљени у тиму „3 Lateral” са деценијом и по дугим стажом у развоју реалистичних дигиталних модела за потребе гејминг и забавне индустрије и технологије „дигитализације лица” постали су део планетарног имена Епик гејмса (Epic games). Вредност овог уговора за јавност је остала тајна, али је вест садржала податак да ће наши програмери остати на адреси у Новом Саду и да ће радити у новоформираном истраживачком центру.

Како каже Коста Андрић, партнер и извршни директор Центра за технолошко предузетништво и иновације ИЦТ ХАБ (ICT HUB), постоје јаке индиције да ће до краја 2019. године и један успешан стартап из Крагујевца, који се развијао пет година, прећи у руке велике мултинационалне компаније. Такође, први пут српски стартап екосистем нашао се у глобалној годишњој анализи (Startup Genome) и у зависности од анализираних категорија, у појединим смо заузели висока места.

– Напредност, успешност или развијеност стартап екосистема на крају дана мери се бројем успешних прича које су продате, па се може рећи да су 2018. и ова година биле значајне, оцењује за Економетар наш саговорник.

Ипак, са позиције ширег сагледавања категорије ИТ предузетништва истиче да је стартап исправније посматрати као парадигму у пословању.

Фото: Александар Ђукић

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Докторске студије у Словенији на српском језику
  • НАША ТЕМА – ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА У СРБИЈИ
  • Следећи број Економетра излази 1. октобра 2019.
Podelite ovaj tekst: