САЊА ПОПОВИЋ ПАНТИЋ: Бесплатна експертска помоћ за српске предузетнице

ЕЕН пружа платформу за умрежавање и претраживање базе потенцијалних пословних партнера, уз могућност да се закажу састанци. Српска председница УПЖ већ други мандат председава међународном секторском групом за женско предузетништво ЕЕН-а и својим ангажовањем доприноси да се предузетнице, удружења, као и локални конзорцијуми, међусобно повезују

Сања Поповић Пантић

Сања Поповић Пантић, председница Удружења пословних жена Србије (УПЖС), већ други мандат председава међународном секторском групом за женско предузетништво Европске мреже предузетништва (ЕЕН), која је, као једна од 17 секторских група, основана 2013. године. За наше предузетнице је и те како значајно што се представница Србије налази на челу ове групе, јер је мрежа ЕЕН активна у преко 60 земаља широм света, окупља 3.000 експерата који долазе из више од 600 организација, а свака од њих позната је по одличној пракси пружања пословне подршке и то – бесплатно.

Наше фирме могу да искористе могућност да им консултанти Европске мреже предузетништва Србије, који су распоређени у шест организација, направе пословне профиле и да им у складу са тим пронађу пословне партнере широм Европске мреже, сазнајемо од Сање Поповић Пантић у разговору за Економетар.
– И у Европској мрежи предузетништва, као и свуда у свету, најбоље функционишу лични контакти.

Али, ЕЕН има такву методологију да је заиста могуће доћи до информација у врло удаљеним земљама, са којима баш немамо традиционалну сарадњу, попут Исланда. И зато је ЕЕН нешто што траје деценијама јер успешно “служи сврси”, иако смо ми као земља пуноправно укључени од 2009. године. Осим тога, ЕЕН Србије преко Института Михајло Пупин, Бизнис инкубатора у Новом Саду и Иновационог центра Машинског факултета, пружа и посебну бесплатну консултантску подршку развоју иновационих капацитета МСП у Србији, истиче председница УПЖС.

– Фирме са Балкана, генерално, много више показују интересовање за излазак ван својих граница, за разлику од великих локалних тржишта попут Немачке, Француске или Велике Британије, где домаће фирме сасвим лепо послују.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Докторске студије у Словенији на српском језику
  • НАША ТЕМА – ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА У СРБИЈИ
  • Следећи број Економетра излази 1. октобра 2019.
Podelite ovaj tekst: