Сок од малине у „престоници малине“

Сестре Јелена Савић и Бојана Ивановић (девојачко Савић) започеле су у родном Ариљу, прошлог лета, производњу кашастог воћног нектара „Дар природе“, иако се ни једна није школовала за технолога. За кратко време, квалитет домаћег сока дао је велике резултате

Сестре Бојана (лево) и Јелена на штанду на Сабору у Гучи

У породици Савић у Ариљу одувек се пио домаћи сок. Од малине, јабуке, вишње, купине… Гости, када би долазили у њихов дом, чланови шире фамилије, пријатељи тражили би од домаћина – тате Обрада и маме Снежане, са троје наследника, две кћерке и син – да упркос понуђеном газираном индустријском напитку – пре попију „онај њихов” домаћи сок!

Како су деца расла, стицала пријатеље током школовања по Србији, али и кућни пријатељи, временом су почели да траже од Савића сок.

– Само нас позову и кажу пошаљите 20 литара у Нови Сад, 15 у Београд, присећа се Јелена.

Прошлог лета, тачније јуна 2018., сестре Бојана и Јелена решиле су да „озваниче” производњу домаћег сока под именом „Дар природе”. Регистровале су предузетничку радњу за производњу кашастог воћног нектара и наставиле да раде по истој рецептури баш како су радиле мама и пре ње, бака. Интересантно је да се ни једна није школовала за технолога, а брат је наставио да води очеву фирму машинске области. Њихов сок, што због јединственог укуса, квалитета, што због пословног размишљања, наметнуо се да буде производ који ће сестре стварати и продавати.

– Ја сам фармацеутски техничар и 15 година радим у апотеци. Бојана је из туристичке области, радила je краћи период у струци. Близу смо туристичких места – Гуче и Златибора. Ипак, решиле смо да кренемо са сопственим бизнисом, започиње причу Јелена.

На разговор за Економетар, топлог преподнева почетком августа, у центру Ариља, дошла је само Јелена. Бојана је увелико газила девети месец друге трудноће и од удаје постала је становница Гуче, па је била оправдано одсутна.

Јелена нам је испричала да су првих месеци кренуле амбициозно и направиле палету од шест укуса. Временом су, ипак, одлучиле да праве три сока: од малине, купине и вишње.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Докторске студије у Словенији на српском језику
  • НАША ТЕМА – ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА У СРБИЈИ
  • Следећи број Економетра излази 1. октобра 2019.
Podelite ovaj tekst: