Субвенције, едукација и удруживање гаранција успеха

Подршка државе неопходна је за набавку сировина, садног материјала, као и за промоцију производа или увођење стандарда. Удруживање произвођача органске хране је главна опција за бољи пласман производа на тржишту, а за сам развој производње неопходна је стална едукација пољопривредника, кажу наши саговорници

Димитрије Ивановић

Србија има велики природни потенцијал за органску производњу, али за њен развој неопходна је едукација пољопривредних произвођача, подизање свести потрошача, јачање тржишта и значајнији подстицаји државе. Индивидуални произвођачи имају мале шансе за самостални успех, па је препоручљиво њихово удруживање како би лакше пласирали производе на тржиште.

Тако стручњаци оцењују за Економетар тренутно стање и перспективе развоја органске производње у Србији. Нашу земљу красе, како су истакли, очувана природа, плодно тло и квалитетни пољопривредни производи.

– Компаративну предност органској производњи у Србији даје сам квалитет производа, још увек очувана природа и пољопривредна газдинства са мањим поседима. Када би се удружила, ова газдинства би могла да заједнички понуде храну која је произведена у складу са принципима органске производње – каже за Еко нометар Срђан Шеремешић, професор Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Он наглашава да је органска производња мултифункционалног карактера, па је укључивање и других институција од изузетног значаја.

– Поред едукације пољопривредних произвођача, развоја тржишта и одређених тржишних ниша, неопходно је увођење и одређених мера подстицаја, као на пример, унапређење прерађивачких капацитета и заједнички наступ већег броја произвођача на различитим тржиштима – сматра он.

Да је удруживање произвођача органске хране главна опција за бољи пласман производа на тржишту сматрају и професорке Пољопривредног факултета у Земуну Зорица Средојевић и Зорица Ранковић Васић.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Докторске студије у Словенији на српском језику
  • НАША ТЕМА – ОРГАНСКА ПРОИЗВОДЊА У СРБИЈИ
  • Следећи број Економетра излази 1. октобра 2019.
Podelite ovaj tekst: